Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2012. November 17. 07:58, szombat | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/MTI

Százezren kaphatnak támogatást informatikai és nyelvi képzésekhez

Százezren kaphatnak támogatást informatikai és nyelvi képzésekhez

Százezer felnőtt kaphat támogatást informatikai és idegen nyelvi képzésekhez: a kiemelt uniós projekt elindítását kedden jelentette be Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke.

Az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű uniós projekt keretösszege több mint 12,5 milliárd forint. Egy jelentkező maximum bruttó 90 ezer forint képzési keretösszeg felhasználására jogosult. A hátrányos helyzetű kistérségekben élőknek csak 2 százalékos önrészt kell befizetniük, a többieknek 5 százalékos az önrész - közölte a KIH elnöke.

A felnőttképzési program kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket. Ám bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya, illetve nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a képzéseknek nincs felső korhatára.

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 85 százaléka nem beszél semmilyen idegen nyelvet, de az informatikai képzettség területén is hasonlóak az adatok. Ugyanakkor már szinte alig van olyan álláshirdetés, ahol minimális elvárásként nem kérnek idegen nyelvi, illetve informatikai alapismereteket - mondta Hidas János.

A KIH elnöke hozzátette: a kormány egymillió munkahely létrehozását tűzte ki célul, de a munkaerőpiac elvárásainak meg kell tudni felelni; az ország versenyképessége azon is múlik, hogy polgárai versenyképes tudással rendelkeznek-e.

A jelentkezők a következő két évben az ország egész területén összesen 300 képző helyen tanulhatnak majd.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: olyan projekt indul el, amelyre nagyságrendjét és céljait tekintve még nem volt példa Magyarországon.

A kormány számára az egyik legnagyobb kihívás a foglalkoztatás javítása - mondta az államtitkár. Kitért arra is: amikor külföldi befektetőkkel tárgyal, az egyik legelső kérdés mindig az, hogy van-e megfelelően képzett munkaerő az adott területen. A nyelvi és informatikai képzések önmagukban nem fogják megoldani a foglalkoztatási problémákat, de az elhelyezkedést mindenképpen megkönnyítik - tette hozzá.

A projektről bővebben

A TÁMOP 2.1.2. projekt alapvető célja a felnőtt lakosság gazdasági versenyképességének növelése, valamint munkaerő piaci, elhelyezkedési esélyeinek növelése.A munkaerőpiacra jutni korszerű ismeretek birtokában lehet, és azok fejlesztése segít abban, hogy meg is lehessen tartani a munkahelyeket. Ehhez korunk megköveteli, hogy digitális ismeretekkel és idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek a munkavállalók. A projekt ennek érdekében célul tűzi ki a digitális ismeretekkel és nyelvi kompetenciákkal rendelkező lakosság számának növelését.

A projekt megvalósításával csatlakoznak az Európai Unió országaiban meghirdetett élethosszig tartó tanulás igényének kialakításáról szóló programhoz. Az Európai Parlament és Tanács 2006-ban kiadott ajánlása összefoglalja ehhez az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákat, melyek közé az idegen nyelvi és digitális kompetenciák fejlesztését is sorolják.Céljuk, hogy a tanulási hajlandóság növekedjen a felnőtt lakosság körében és a nemzetközi viszonylatban is kiugróan alacsony foglalkoztatási szint emelkedjen.

A projekt közvetlen célja minimálisan 100.000 fő bevonása a kompetencia-fejlesztést célzó képzési programokba és ezen létszámból legalább 85.000 fő részére a képzés sikeres elvégzését teszi lehetővé. Céljuk 10.000 fő hátrányos helyzetű személy bevonása a képzésekbe.

A projekt gazdája a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Munkaerőpiaci Kulcskompetenciák Projektirodája, amely az NT Nemzetközi Technológiai Nonprofit Közhasznú Kft-vel (NT Kft.) konzorciumot alkotva valósítja meg a projektet.A projekt lebonyolításában együttműködő partnerként vesznek részt az NT Kft. által koordinált eMagyarország Pontokon dolgozó eTanácsadók.

A projekthez kapcsolódóan az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. látja el a közreműködő szervezet feladatait. Az ESZA az egyik legnagyobb uniós pályázatokat kezelő szervezet, amely az Európai Szociális Alap által támogatott foglalkoztatási, oktatási és nevelési célú programok végrehajtásáért felelős.A megvalósítást irányító szervek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A Szakmai Tanácsadó Testület (SZTT) a megvalósításhoz szükséges döntés-előkészítés feladatait látja el a döntéshozó, a közreműködő és a támogatottak felé.A Szakmai Irányító Testület (SZIT) figyelemmel kíséri a projekt szakmai munkájának megvalósítását.

A támogatásról

A képzésben részt vevő személyek esetében a támogatás mértéke a képzési díj 95-98% a lakóhelytől függően. Az a személy, aki megfelel a részvételi feltételeknek, a teljes regisztrációt követően a projekt időtartama alatt maximálisan bruttó 90.000 Ft (azaz kilencvenezer forint) képzési támogatás felhasználására válik jogosulttá. Természetesen ezt a lehetőséget akkor lehet teljes mértékben kihasználni, ha van még elegendő pénz a projekt költségvetésében.

Az idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésen az Európai Uniótól nyert támogatással lehet részt venni. A regisztrációt követően az informatikai rendszer a nyilatkozatok alapján megállapítja a jogosultságot és kiszámítja az önrész és a támogatás mértékét.

A projekt időtartama alatt egy személy maximum 90.000 Ft támogatásban részesülhet és a meghirdetett képzés díjának minimum 2%-át önrészként fizeti be, amennyiben hátrányos helyzetű településen él. A részvételi feltételeknek megfelelő minden más személy minimum 5% önrészt fizet. A befizetett önrész mértéke lehet nagyobb a kötelező 2 illetve 5%-nál.

A TÁMOP 2.1.2. eredményes megvalósításához 12,4 milliárd Ft európai uniós támogatás áll rendelkezésre, melyből 1 milliárd forintot a közép-magyarországi régióban (KMR) lehet felhasználni.

A képzésekről bővebb tájékoztató awww.tudasodajovod.huoldalon található.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 09:15, szombat | Helyi

Városi rangadó jön

Városi rangadót játszik a hétvégén a Gyirmót FC Győr és az ETO FC Győr a labdarúgó NB II-ben.

2023. Április 01. 08:15, szombat | Helyi

Április 20-ig még nem büntetnek az újonnan kialakított fizetős zónában

Április 20-ig csak figyelmeztetik és nem büntetik azokat, akik parkolójegy, illetve -bérlet váltása nélkül állnak meg az újonnan kialakított fizetős zónában.

2023. Április 01. 07:16, szombat | Helyi

Rekordlétszámú látogatót fogadott a Győri Jégsport Központ

A Győri Jégsportért Alapítvány és a Győri ETO Hockey Club a közelmúltban zárta a 2022/23-as korcsolya szezont.

2023. Március 31. 11:14, péntek | Helyi

Méltó emlék a két győri hősnek

Különleges emlékművet avatott fel kedden Győrben az Arrabona Városvédő Egyesület.