Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Június 06. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Százmilliós mezőgazdasági károk Győr-Moson-Sopron megyében

Százmilliós mezőgazdasági károk Győr-Moson-Sopron megyében

A Gazdakörök felmérése alapján csak Győr-Moson-Sopron megyében 8-10 ezer gazdálkodó földjein és ültetvényein áll a víz, a károk pedig elérhetik a 100 millió forintot

A terület kétharmada felázott, van ahol most is fél méteres víz áll, így a lehullott almát sem tudják összegyűjteni. A nagy szél és a jég letörte a rügyeket, így nemcsak az idei, de a jövő évi termésnek is oda.

Amíg tavaly márciustól szeptemberig a szárazság miatt alakult ki vegetációs időszak, most a sok eső és a vihar okozott gondot. Az már biztosan látható, hogy 2010-ben a konzerv- és hűtőiparban, valamint az üdítőital-gyártó üzemekben a korábbi évekhez képest kevesebb zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel.

Családi János elnök, Hanság-Fertőmenti TSZ, Csorna: "A korai cseresznyéből egy szemet sem tudtunk leszedni, mert a sok víz miatt kirepedt és elrohadt már szinte a fán. Ugyanúgy jégverés és viharverés okozott kárt a vöröshagyma-ültetvényeken, tehát mindenképpen azt gondolom, hogy kevesebb lesz a zöldség- gyümölcs, de most van szükség az összefogásra, hogy ennek ellenére figyeljenek oda az emberek, és akkor is a magyar zöldséget és gyümölcsöt vegyék."

Az esős időjárás következtében előreláthatólag mintegy 4-5 millió tonna gabonával terem kevesebb a szokásosnál, vagyis 9-10 millió tonna betakarításával lehet számolni. Ez a mennyiség ugyan elegendő a belföldi ellátás biztosításához, a termelőknek azonban a befektetett pénzük sem térül meg, haszonra pedig egyáltalán nem számíthatnak.

Fenyőházi Tibor országos alelnök, Magosz: "Ahol csak lábvíz van, ami azt jelenti, hogy a növények lábazatánál van a víz, az pedig óriási gombafertőzést okoz a gabonának. Nem tudnak rámenni a gazdák, nem tudnak permetezni, ezért már most látszik, hogy elkezdett rozsdásodni, különböző gombafajták támadták meg."

Egy átlagos évben Magyarországon a két legfontosabb gabonaféléből, azaz kukoricából 8-9 millió, míg búzából 4-5 millió tonna az átlagos mennyiség.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.