Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2016. Szeptember 20. 20:52, kedd | Helyi
Forrás: V-MTI

Széchenyi 225 - Egész napos ünnepi megemlékezés szerdán Nagycenken

Széchenyi 225 - Egész napos ünnepi megemlékezés szerdán Nagycenken

Születésének 225. évfordulóján, szerdán egész napos ünnepségsorozaton emlékeznek Széchenyi Istvánra Nagycenken.

A Széchenyi-kastélyegyüttesben megújult állandó kiállítás nyílik, amely a család történetét és Széchenyi István életútját, munkásságát mutatja be.

Látható lesz a tárlaton például a gróf saját kezű rajza, számos használati tárgya. Kiállítanak több Széchenyi Istvánt bemutató festményt, grafikát, valamint a tevékenységét illusztráló tárgyakat, közöttük olyanokat, amelyeket eddig a közönség még nem látott - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Szerdán szentelik fel a nagycenki kastélyegyütteshez tartozó kápolnát is. A Széchényi-kastély mai főépületét még Széchényi Antal generális és felesége, Barkóczy Zsuzsanna építtette a 18. század közepén. A kastély keleti végében helyet kapott egy kétszintes kápolna is. A Szent Kereszt tiszteletére felszentelt kápolna elsősorban a főúri család igényeit szolgálta. Az 1970-es évek elején átépítették, egységes belsőt erét ketté osztották. A kialakított két szinten többek között irodákat, lakásokat és egy restaurátorműhelyt hoztak létre. A tavasszal kezdődött felújítási munkálatokkal az 1945 előtti állapotokat állították helyre. A megújult kápolnában láthat majd a közönség rekonstruált eredeti berendezési tárgyakat, valamint reprodukciókat egyaránt.

A jubileumi ünnepségsorozat részeként a Magyar Nemzeti Bank 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változatát is kibocsátja.

A délutáni ünnepségek keretében nemzeti emlékhellyé avatják a nagycenki kastélyegyüttest, az ezt jelképező sztélét a Nemzeti Örökség Intézete állíttatja.
A sztéléavatás után a Széchenyi-szobornál is ünnepséget tartanak, ott adják át a Nagycenkért díjakat. A program 18 órakor a Szent István-plébániatemplomban zárul, ahol Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke mutat be szentmisét.

Sopronban is megemlékeznek a legnagyobb magyarról: 18 óra 30 perckor felavatják a megújított Széchenyi-szobrot. Ünnepi beszédet mond majd Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 09:15, szerda | Helyi

Elhunyt Dunaszentpál polgármestere

Váratlan és fiatalon elhunyt Csontos Attila dunaszentpáli polgármester.

2024. Július 31. 08:11, szerda | Helyi

Mozgalmas a nyári időszak is a Generációk Házában

Programok széles tárháza várja a kikapcsolódni, beszélgetni, alkotni vágyókat Győrben, a Generációk Művelődési Házában.

2024. Július 31. 07:10, szerda | Helyi

Búcsújáró zsákfalu kapott új bekötőutat

Átadták a Komárom-Esztergom vármegyei búcsújáró hely, Csatka bekötő útját.

2024. Július 30. 09:14, kedd | Helyi

A harmadik legjobb magyar intézmény lett a Széchenyi István Egyetem az Európai Egyetemi Játékokon

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói egy arany-, egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Debrecenben és Miskolcon megrendezett Európai Egyetemi Játékokon.