Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Szeptember 25. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Széchenyi-díjas etológus előadásai az ELTÉ-n

Széchenyi-díjas etológus előadásai az ELTÉ-n

Az ELTE Társadalomtudományi Karának Polányi-előadássorozata keretében 2010 őszén Csányi Vilmos etológus professzor tart előadást "Humánetológia és a modern társadalom" címmel. Az előadások az érdeklődők előtt is nyitva á

Az ELTE Társadalomtudományi Kara második éve indítja útra az ún. Polányi-előadássorozatot, hogy a rendszeresített képzési kurrikulumon túl megismertesse a hallgatókat a társadalomtudományokkal rokon tudományterületek neves képviselőivel, tudósaival. A névadó Polányi Károly (1886-1964) maga is a gazdaságtörténettől a szociálfilozófián át az antropológiáig ívelő tudományos pályát járt be. A 2009/2010-es tanévben Romsics Ignác történész akadémikus tartotta az előadásokat.

Az idei őszi kurzus során megismerhetjük az emberi viselkedés természettudományos magyarázatainak változatait Charles Darwintól Konrad Lorenzig; a különféle teóriák és módszerek sokaságát az evolúciós pszichológiától humángenetikáig; az emberi természet biológiai gyökereit, amelyek a viselkedésevolúcióban meghatározóak. Csányi Vilmos, az etológia magyarországi szakértője bemutatja az ember magatartásának alapelemeit: az olyan szociális tulajdonságokat, mint a vonzódás a fajtársakhoz, a csoporttudat, a gyermeknevelés, az együttműködés, a szex, a párkapcsolat vagy család; a szabálydominancia, agresszió, csoportagresszió, rasszizmus szerepét; azokat a csoportszinkronizációs mechanizmusokat, amelyek a nevelésért, a fegyelmezésért, az empátiáért, a ritmus-, az ének-, a táncérzékért felelősek. A hallgatók mélyebb betekintést nyerhetnek a konstrukciós mechanizmusok, mint a mimézis, a nyelv, a tárgy- és eszközhasználat fejlődésébe.

A Széchenyi-díjas akadémikus beszélni fog a közösségépítő és rendszervező emberről, és az ún. egyszemélyes csoportokról, amelyekben az individualizmus veszi át a közösségi viselkedés elemeinek helyét. Az előadássorozat a modern társadalmi intézményeknek és a modern technológiáknak az emberi természettel való kölcsönhatásának tárgyalásával zárul.

Az ELTE Társadalomtudományi Karának Polányi-előadássorozata nyitva áll az érdeklődő közönség előtt. Az órák szerdánként 16 órától a Lágymányosi Egyetemváros Konferenciatermében (Pázmány Péter sétány 1/a) látogathatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma