Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Április 22. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szedjük össze magunkat, hogy összeszedjük a szemetet!

Szedjük össze magunkat, hogy összeszedjük a szemetet!

TeSzedd! - azaz Önkéntesen a tiszta Magyarországért. Ez a fedőneve annak a több minisztérium és civil szervezet összefogásával elindított akciónak, melynek keretében május 21-én egy egész ország mozdulhat meg hazánk környezetének szeb


2011. május 21-én több tízezer önkéntest várnak az ország minden pontján elindított TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Önkéntes Központ Alapítvány által szervezett programra az esemény hivatalos honlapján jelentkezhetünk. A Teszedd.hu-n való regisztráció után helyi szervezetek segítenek majd abban, hogy hol, milyen keretek között tudunk csatlakozni az akcióhoz a lakhelyünk közelében. Az eseményre eddig ötvenezren regisztráltak, és ez a szám 80-100 ezerre is emelkedhet a szervezők szerint az elkövetkezendő egy hónapban.


Minden idők legnagyobb önkéntes akciója
Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes megmozdulására készül - kezdte az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót Rétvári Bence. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: az ország számtalan részén tapasztalhatjuk, hogy vannak elhanyagolt, szemetes területek, ezek felszámolására most soha eddig nem látott országos összefogást hirdetnek meg. Az esemény egyik apropója, hogy idén az Európai Önkéntesség évét írjuk, így a cél a szemétszedésen túl nem kevesebb, mint hogy megmutassuk, mekkora összefogásra vagyunk képesek. Rétvári Bence szerint az esemény több, mint egyszerű akció, valódi közösségi élmény lehet, gyakorlati haszna pedig óriási, hiszen aki részt vesz egy ilyen hulladékszedésen, az jó eséllyel nem fogja eldobni szemetét a közeljövőben. Az államtitkár több európai példán keresztül szemléltette a megmozdulás fontosságát, elmondva, hogy Észtországban ötvenezer ember mintegy 20 millió tonna szemetet gyűjtött össze, míg Szlovéniában egy hasonló akció keretében negyedmillió embert lehetett megmozdítani.

Amit a VM hozzátesz
Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy milyen fontos az akcióban a civilek, zöld szervezetek szerepe, akik már sokszor kezdeményeztek hasonló megmozdulást. Mint mondta, az állam feladatain túl az is jelentős, hogy a politikusok magánemberként is támogassák azt, hogy kevesebb szemét legyen az országban. Kiemelte, ez az akció - noha csak egy napig tart - hagyományteremtő szándékkal jött létre, és nem csupán egy napot jelent, hiszen az év többi napján is zajlik környezetünk megtisztítása. A Vidékfejlesztési Minisztérium jelen esetben a megmozduláshoz szükséges struktúrát biztosítja majd, ami azt jelenti, hogy gondoskodnak a szemétszedéshez szükséges eszközökről, valamint a hulladék elszállításáról.

Mindenki felvette a kesztyűt
Az akció felkért nagykövetei arról beszéltek, milyen személyes élményeik fűződnek a környezetvédelem ezen formájához: Hámori Gabriella például elmesélte, hogy gyerekkorában számtalanszor barangoltak szüleivel a Kőrös partján, de mindig félt a szeméttel teledobált helyekről. El sem tudom képzelni, mi bír rá valakit arra, hogy a legszebb helyekre odadobja a szemetét - fogalmazott, hozzátéve, hogy az akció napján szedjük össze magunkat és szedjük össze a szemetet is. Töttös Györgyi az önkéntesség mellett érvelve arról beszélt, hogy a jó ügy érdekében szívesen segédkezik, és hogy egy kis önkéntes munka mindenkinek belefér az idejébe. Vastag Csaba már fel is vette - nem csupán jelképesen - a kesztyűt, és a három híresség az államtitkárokkal együtt nekilátott a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Feneketlen tó partjának megtisztításához.

Ha ennyi van a Feneketlen tó partján, mennyi lehet az országban?
Három kisebb zsáknyi szemét összeszedése után Illés Zoltán arról beszélt, hogy ha ennyi szemét van a Feneketlen tó partján, mennyi lehet az országban. Véleménye szerint a májusi akció keretében akár több tízezer tonna hulladék is összegyűlhet. Rétvári Bence kérdésünkre elárulta, hogy a tópartot éppen tegnap tisztították meg egy kerületi akció keretében, amit most láttunk, azóta termelődött. Az államtitkár beszélt a Feneketlen tó sorsáról is, amely elmondása szerint még mindig nem rendezett: mintegy 100 millió forintra lenne szükség, hogy a leülepedett szennyezett iszapot kiszivattyúzzák belőle, ehhez pedig úgy véli, össze kell fogni a fővárosi önkormányzattal.

És utána?

Illés Zoltánt arról is megkérdeztük, a szemétszedési akción kívül milyen további terveik vannak az illegális hulladéklerakók felszámolására. A környezetvédelmi államtitkár elmondta, mindenképpen szükség van vonatkozó törvények, rendeletek megváltoztatására, ám ez nem csupán szigorítást jelent. Az államtitkár azt is elárulta, most van terítéken a hulladékgazdálkodási törvény módosítása. Illés szerint az a legfontosabb, hogy az embereket az újrahasznosításra ösztönözzék visszaváltható palackok, házi szelektív hulladékgyűjtés által. Véleménye szerint a termékdíjrendszer megváltoztatásából befolyó összeg akár 100 milliárd forint bevételt is jelenthet, ezt lehetne a célra fordítani.

Czefernek Léna

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;