Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2010. Szeptember 03. 07:33, péntek | Kék hírek
Forrás: HírTV

Szégyenfalra kerülnek a rajtakapott tolvajok – elzárással is sújthatók a szarkák

Szégyenfalra kerülnek a rajtakapott tolvajok – elzárással is sújthatók a szarkák

A lebukott bolti szarkák fotóival szorítanák vissza a lopásokat a soproni kereskedők. A fényképeket üzleteik kirakatába helyezik ki. Szerintük a bolti tolvajok nem megélhetési kényszerből lopnak, egy-egy üzletnek pedig 30-50 ezer forintos

 

A gyakori bolti lopások miatt több soproni üzlettulajdonos rendhagyó lépésre szánta el magát. A biztonsági kamerák által lebuktatott tolvajok fotóit az üzletek kirakatában helyezték el.



- Nyugdíjasok, diákok, felnőttek; korra való tekintet nélkül egyre többet lopnak kisebb-nagyobb értékben - mondta el Meszlényi László. Az üzlettulajdonos szerint egyesek „megélhetésért" lopnak, de sokak tovább adják az eltulajdonított értékeket.



A hírTV által felkeresett fővárosi üzletet 72 térfigyelő kamera pásztázza, mégis akadnak vakmerő tolvajok. Főleg a nagy értékű termékeket lopják. - Három nap alatt jellemzően 4-5 elkövetőt fognak el - nyilatkozta a hírTV-nek a CBA szóvivője. Egy üzlet esetében az anyagi kár több millió forintos is lehet egy év alatt - tette hozzá Fodor Attila.



Elzárással is sújtható



Augusztus 19-e óta, akit lopáson érnek akár 150 ezer forintos pénzbüntetést is kaphat, vagy több napos elzárást. A közbiztonság javítását szolgáló, júliusban elfogadott új törvénycsomag már azt is bünteti, aki vásárlás közben elfogyaszt egy Túró Rudit vagy egy kiflit, majd fizetség nélkül akar távozni a boltból.



Az elzárással is sújtható szabálysértéseknél az elkövetőt őrizetbe vehetik, és gyorsított bírósági eljárást folytatnak le ellene. A büntetés mértéke egytől hatvan napig tarthat. A fiatalkorúakat legfeljebb harminc napig lehet elzárni, ha több szabálysértést követnek el, akkor viszont esetükben 45 nap a maximum.



„Reméljük, a morál is változik"



A televíziónk által felkeresett soproni bolttulajdonos bizakodó az új törvénnyel kapcsolatban, hiszen eddig 20 ezer forintig bármit tehettek a tolvajok, a rendőr úgy sem intézkedhetett. - Akár a kamerába belenézve, belemondhatta: úgy sem tudsz semmit csinálni - mondta Meszlényi László. Remélem, hogy az új szabályokkal a morál is változni fog - tette hozzá az üzlettulajdonos.



Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője jövő hétre ígért pontos adatokat, addigra készül el az első összesítés az új szabályok alapján tett rendőri intézkedésekről.



hírTV

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 07:59, kedd | Kék hírek

Közel tízezer hamis cipőt találtak a pénzügyőrök Bács-Kiskun vármegyében

Közel tízezer hamis cipőt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Bács-Kiskun vármegyében - tájékoztatta az adóhatóság hétfőn az MTI-t.

2024. Július 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Lecsapott a rendőrség Kerepesen!

Hat kábítószer-fogyasztót és két -terjesztőt fogtak el szerdán Kerepesen a rendőrök - közölte hivatalos oldalán a rendőrség.

2024. Július 26. 09:25, péntek | Kék hírek

Mintegy 90 kilogramm drogot foglalt le a rendőrség, nyolc embert gyanúsítanak az ügyben

Mintegy 90 kilogramm marihuánát foglalt le a rendőrség az elmúlt hetekben, az ügycsoportnak eddig nyolc gyanúsítottja van - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

2024. Július 25. 07:33, csütörtök | Kék hírek

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte Pere Csaba, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére.