Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 07. 14:02, csütörtök | Belföld

Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa

Székesfehérvár lesz a magyar katonák fővárosa

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz, miután a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása odaköltözik - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtökön, a település polgármesterével közös s

Benkő Tibor részt vett a város közgyűlésének zárt ülésén, majd a sajtótájékoztatón elmondta: keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre.

Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.

A miniszter elmondta, hogy azért esett a választás Székesfehérvárra, mert komoly katonamúlttal rendelkezik és "mindig is katonaváros volt".

Benkő Tibor bejelentette, hogy a NATO-struktúra keretében - magyar kezdeményezésre - "létrehoznak egy több nemzetiségű hadosztályt, amely 2020 végére alakulhat meg. Az egység állandó felelősséggel tartozik majd a közép-európai térség biztonságáért, a székhelye szintén Fehérvár lesz" - tette hozzá.

Korom Ferenc a Magyar Honvédség Parancsnokságának vezetője közölte, jelenleg 1400 katona szolgál a városban.

Kérdésre elmondta, hogy a fehérvári katonák létszáma jelentősen megnő, és a következő években - családtagokkal együtt - mintegy kilencezren költöznek a városba.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint a parancsnokság költözése alapvetően meghatározza a város következő évtizedeit. "Székesfehérvár ma erős gazdasági centrum, de lesz "egy másik erős lába", ez pedig a honvédelem" - összegzett.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/Máthé Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során