Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 26. 09:37, hétfő | Helyi
Forrás: infoGyőr

SZElectra - Saját fejlesztésű elektromos jármű Győrből!

SZElectra - Saját fejlesztésű elektromos jármű Győrből!

Czeglédi Dávidot kérdeztük a győri Széchenyi István Egyetemen tervezett és kivitelezett elektromos autóról mely a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban lesz megtekinthető.

Hogyan és milyen technikával készült az autó?
Egy létező jármű vázára épült, egy saját fejlesztésű villamos hajtás és akkumulátor. Erre készült egy egyedi, szintén saját tervezésű és fejlesztésű üvegszálas karosszéria. Így elmondható, hogy a vázat leszámítva egy teljesen saját járműről van szó.

Kik építették, kik vettek részt a projektben?
A Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutató Központ fejlesztette az itt dolgozó kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók részvételével. A kivitelezés egy része az egyetemen, más része az egyetemmel kapcsolatban álló vállalkozók bevonásával történt. A finanszírozás pedig TÁMOP pályázatból történt.

Hogyan tesztelték az autót?
Egy fejlesztés nagyon fontos eleme a mérés és tesztelés majd az ezek eredményei alapján történő továbbfejlesztés. Az egyetem infrastruktúrája szerteágazó mérésekre ad lehetőséget. Az anyagvizsgálatoktól a teljes jármű tesztekig. A villamos hajtás tesztelése saját fejlesztésű próbapadon és a járműben történt. A villamos hajtás minden eleméből kettő példány készült, így amíg az egyiket motorfékpadon teszteltük, a másiknak ki tudtuk alakítani a beépítési környezetét és be tudtuk szerelni a járműbe.

Milyen technikai paraméterekkel rendelkezik az autó?
A négykerekes, kétszemélyes jármű egy 15kW teljesítményű, saját fejlesztésű, állandó mágneses szinkron motorral van hajtva. Ez a teljesítmény mintegy 80 km/h tervezési végsebességet biztosít a kb. 340 kg saját tömegű járműnek. Az alacsony sebességtartományban kiváló gyorsító képességgel rendelkezik. Az autó helyszükséglete kicsi, de kényelmes két személy számára és a csomagtér is elegendő egy bőséges bevásárláshoz. Kényelmesen rugózott, könnyen kormányozható jármű, ami rövid távon jól használható a mindennapokban. Az autó most 3kWh-s akkumulátor csomaggal rendelkezik, így hatótávolsága 50-80km. Nagyobb kapacitású akkumulátorral, amire a jármű fel van készítve 180-250 km megtételére alkalmas.


Ez az autó egy másik modell, nem pedig az ami a Shell Eco-Marathon versenyre készült? Mit érdemes még tudni róla, mik a tervek ezzel a járművel?
Ez nem a Shell Eco-Marathon-ra épült jármű, az egy teljesen más modell.
A jármű forgalomképes, és forgalomba helyezése folyamatban van. Az építésének célja, a saját fejlesztésű villamos hajtáslánc, akkumulátor csomagok, vezérlőelektronikák és irányító rendszerek kipróbálása a hétköznapi forgalomban. Ezen kívül bármilyen járművel kapcsolatos fejlesztés, újítás jól alkalmazható rajta, mert a teljes járműirányítás és kommunikációs rendszer az egyetem fejlesztése és lehetővé teszi fejlett idegen technikák csatlakoztatását a hajtás és irányításrendszerhez.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.