Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 12. 07:49, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop

Szenzációs fejlesztés - magyar cég érdeme

Szenzációs fejlesztés - magyar cég érdeme

A magyar Holografika Kft. fejlesztette ki és szabadalmaztatta azt az új 3D-s megjelenítési technológiát, amelyet 2008-ban már közönségdíjjal jutalmaztak az információs és kommunikációs technológiákat bemutató kiállításon (ICT), Lyonb

Az LG HX300G típusú LED-projektoraiból álló, innovatív 3D-megjelenítőt idén ősszel Brüsszelben, az EU kutatás-fejlesztési csúcskiállításán mutatták be először, és az eddigi alkalmazásokon - így például orvosláson - kívül számos területen nyithat új távlatokat a szórakoztatásban és az oktatásban, a 3D-s mozi, a virtuális valóság vagy a távjelenléti rendszerek területén.

A Holografika Kft. Balogh Tibor mérnök-holográfus vezetésével már egy évtizede folytat kutatásokat a mozgó, valódi térbeli 3D-megjelenítés létrehozásáért. A fejlesztés eredményeképpen megszületett a világon egyedülálló holografikus 3D-monitor, a HoloVízió. A technika csúcsát képező 3D-kijelzők legújabb változata ismét nagyszámú, egészen pontosan 80 darab LG-projektor felhasználásával jeleníti meg a szemüveg nélkül, több néző által is látható nagyméretű, vetített 3D-s képeket.

Az LG Electronics projektorának átdolgozásával kiépített 3D-kijelzők több típusa készült már eddig a 45 colos kioszk mérettől, a közel 4 méteres képátlójú hologramernyős 3D-mozi változatig.

A HoloVizio 3D-s alakzatainak, képeinek megjelenítéséhez az LG HX300G mobil projektorából kialakított egységek vetítik a 3D-s képet. A könnyű és vékony projektor LED-lámpái növelik a színtelítettséget és színmélységet, és a normál izzókhoz képest megnövelt élettartam (30 000 óra) szintén alkalmassá teszi a feladatra. A LED technológia 114 százalékos színlefedettséget biztosít, így garantálja a szükséges színhű képminőséget, továbbá kiküszöböli az elmosódottságot, ezzel élethű megjelenítést eredményez.

Egy 3D-s kép nagyságrendekkel több információt tartalmaz, mint egy sík kép. A HoloVízión megjelenő kép egyszerre tartalmazza szemléletes térbeli összefüggésekkel együtt mindazt az információt, amit eddig 60-80 2D-s képen jelenítettek meg. A 3D-s displaytechnológia elsődleges felhasználásai közé tartoznak mindazok a területek, ahol a számítógép által előállított 3D-adat már eleve rendelkezésre áll. Az orvosi rendszerek mellett ilyen rendszerek például a tervezői (CAD), építészeti, tudományos tervezési és oktatási, molekuláris tervezési, geológiai kutatási, radar- és légirányítási rendszerek, 3D-s játékok, szimulációs és a virtuális valóságok. Az említett professzionális felhasználásokon kívül ez a rendszer lehet majd az elkövetkező évtized 3D-mozi- és TV-technológiájának egyik meghatározó technológiája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.