Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 05. 14:56, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szenzációs felfedezés az űrben

Szenzációs felfedezés az űrben

Az új amerikai űrteleszkóp, a Kepler öt új bolygót fedezett fel a Naprendszerünkön kívüli térben – közölte hétfőn az amerikai űrhivatal (NASA). A bolygók túl forrók ahhoz, hogy élet létezhessen rajtuk – legalább is az általunk i

A Keplert 10 hónappal ezelőtt bocsátották fel, és a Földhöz hasonló bolygók felfedezéséhez minimum három évre van szükség. Az űrteleszkóp úgy fedez fel bolygókat, hogy vizsgálja a szóba jöhető napokat, és figyeli fényük periodikus elsötétülését, ami akkor következik be, amikor a nap előtt elhalad egy bolygója. Egy új bolygó akkor számít felfedezettnek, ha legalább háromszor rögzítették a napja előtti áthaladását.

A Földhöz hasonló bolygónak legalább egy évbe kerül, amíg megkerüli a napját, csak ekkor lehet elég meleg, de nem túl forró ahhoz, hogy felszínén folyékony halmazállapotban forduljon elő a víz.

Az űrkutatók éppen ezért számítottak arra, hogy a Kepler előbb fog felfedezni forró óriásbolygókat, mint Föld-szerű törpéket.

Az újonnan felfedezett öt bolygó 3-5 nap alatt kerüli meg a napját, vagyis nagyon közel kering hozzá, ezért felszínükön forróság tombol. A szakemberek a nap jellegzetességeiből és a bolygó keringési távolságából tudják kiszámítani a bolygó hőmérsékletét. Eszerint az öt bolygón, a Kepler 4b-n, 5b-n, 6b-n, 7b-n és a 8b-n a hőmérséklet 1200 és 1600 Celsius fok között van, ez magasabb az olvadt láváénál.

Az öt új bolygó közül a legnagyobb körülbelül akkora, mint a mi Naprendszerünk óriása, a Jupiter, a legkisebb pedig akkora, mint a Neptun, amely a Naprendszer negyedik legnagyobb bolygója.

A Keplert tavaly márciusban bocsátották fel, 95 megapixeles kamerával rendelkezik. Ilyen nagy felbontású kamerát még sosem küldtek a világűrbe. Az öt bolygót a beszabályozás utáni első hat hét leforgása alatt fedezte fel.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.