Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2010. Szeptember 30. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Szenzációs felfedezés: bolygó, ahol élet is lehet

Szenzációs felfedezés: bolygó, ahol élet is lehet

Földi méretű bolygóra találtak a csillagászok, ráadásul az égitest olyan távolságra kering napjától, hogy akár az élet is kialakulhatott rajta – jelentették be a tudósok.

A Gliese 581g-nek elnevezett bolygó az első Földhöz hasonló világ, amit egy csillag lakható zónájában találtak, tehát abban a régióban, ahol a bolygó felszíni hőmérséklete megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony állapotban megmaradjon rajta.

A bolygó felfedezői rendkívül optimisták a tekintetben, hogy élet is lehet a most megtalált bolygón. Steven Vogt csillagász, a kaliforniai egyetem professzora szerint 100 százalékos az esély arra, hogy az égitesten élet alakulhatott ki.

Ez egy hatalmas felfedezés – jelentette ki Sara Seager asztrofizikus, aki szerint ez az első Földhöz hasonló bolygó, amit valaha egy csillag lakható zónájában találtak.

A Gliese 581g egyike az újonnan felfedezett két bolygónak, mindkettő a piros törpecsillag, a Gliese 581 körül kering, ám a másik bolygó, a Gliese 581f a lakható zónán kívül van – mondták a kutatók. A csillag 20 fényévre található a Földtől.

(space.com, MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben