Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 10. 09:20, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szeptember 22-ig döntenek a győri hulladékégető kapacitásbővítéséről

Szeptember 22-ig döntenek a győri hulladékégető kapacitásbővítéséről

Nem bővíthető tovább a győri veszélyeshulladék-égető, mert a tervezett kapacitásemelés egészségügyi kockázatokkal járhat - állítja a Válaszúton Környezetvédelmi Alapítvány felmérése.

A zöldszervezet vizsgálata rámutat arra is: az égetőmű kibocsátása az elfogadható szint felett okozhat az üzem területén, és annak lakott környezetében is daganatos megbetegedéseket. Az égetőmű 7-ről 11 ezer tonnára növelné a megsemmisített hulladék mennyiségét. Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szeptember 22-ig dönt arról, hogy első fokon engedélyezi-e az üzem kapacitásbővítését.

A zöldszervezet egészségügyi kockázatbecslése a győri égetőmű által bemutatott mérési eredmények alapján készült. Ezek ugyan megfelelnek a jogszabályoknak, ám a Válaszút Alapítvány szerint a rákkeltő króm, és a kátrányban előforduló benzpirén égetéskor megjelenő koncentrációja jelenti a fő gondot.

Szuhi Attila programvezető, Válaszúton Alapítvány: "Az égetőműnek a területén, és erről a cég által is publikált adatok vannak, ott a bizonyos rákkelt anyagoknak a koncentrációja magasabb, mint az elfogadható szint. Elvégeztünk egy terhelésvizsgálatot is, s abból látszik, hogy a lakott területeken is bizony előfordul az, hogy az elfogadható szint feletti daganatkockázat alakuljon ki. Mi ezért javasoljuk azt, hogy kapacitásbővítés semmiképpen nem engedélyezhető."

Az alapítvány aggályait osztja az égetőmű környezetében élők önkormányzati képviselője is.

"Ma már ez az égető nem nyithatna meg!" Bárány István úgy látja, a kisbajcsi, bácsai, és győrszentiváni emberek már az égetőmű letelepedése ellen is tiltakoztak, és félelmeikre a kezdetek óta nem kaptak megnyugtató válaszokat.

Bárány István önkormányzati képviselő, független: "Nem készült az égető telepítése óta semmilyen környezet egészségügyi hatásvizsgálat, magyarul, hogy okoz-e, okozott-e az égető itteni működése valamilyen betegségtünetben vagy környezeti elem romlásában tartósan károsodást. Vannak egyedi esetek, amiket legtöbbször tetten értünk, és ezek alapján próbált a hatóság álláspontot változtatni."

Érvényes környezethasználati engedély hiányában az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség tavaly novemberben, ideiglenesen, azonnali hatállyal leállíttatta a győri üzem égetési tevékenységét. A hulladékégető vezetője 2010. november 25-én úgy nyilatkozott, nem tartanak attól, hogy hosszabb időre megtiltják a működésüket.

Vargáné Matláry Eleonóra ügyvezető igazgató, Győri Hulladékégető Kft.: "Mi a jogszabályoknak megfelelően, előírásokat betartva működtünk eddig is, és ezután is így fogunk működni. Ez nem igényel semmilyen plusz beruházást."

A Válaszúton Alapítvány megállapításaira az égető vezetője nem kívánt kameránk előtt reagálni, sajtóközleményében pedig egy tavalyi bírósági határozatra hivatkozik. Ebben az áll, hogy a tervezett bővítés nem gyakorol káros hatást a környezeti levegő minőségére, levegőtisztaság-védelmi szempontból a bővítésnek nincs akadálya. Arra a kérdésre, hogy a környezetvédelmi felügyelőség helyesli-e kapacitásbővítést, a hatóság vezetője szeptember 22-ike után ígért választ, mivel akkorra döntenek arról, hogy engedélyezik-e a megsemmisített veszélyes hulladék mennyiségének növelését.

- - -

Sajtóközlemény

"A hulladékégető kapacitásbővitésének környezeti es egészségügyi hatásával kapcsolatban a

Győr-Sopron Megyei Biróságon 2010. november 18-an, 9. K.27.341/2008/32. számon jogerős

birósági itélet született. Az ítélet igazságügyi szakértő bevonásával megállapitotta, hogy a

hulladékégető hatásterülete nem érint lakott területeket, vagy köznapi nyelven fogalmazva

nem lehet káros hatással a kornyék lakosságára.

A szakértő az eljárás során minden dokumentumot, koztük a hiradásban véleményezett

hatástanulmányt is átvizsgálta. A bíróság az eljárásban megkereste az un. zöld szervezeteket

(melyek szoros kapcsolatban állnak a szakvélemény készítőjével), hogy amennyiben

kivánnak, beavatkozóként vegyenek részt a perben. Ezzel a lehetőséggel azonban nem

kivántak élni, és a kapacitásbővítési eljárás során nem tettek észrevételt, és nem csatoltak be

"szakvélemenyt".

A bíróság a másodfokú környezetvédelmi hatóságot az engedélyezési eljárás lefolytatására

kötelezte. Ennek során a másodfokú hatóság 14/297-20/2010. számú végzésében
megállapitotta, hogy ,,a tervezett bővités nem gyakorol káros hatást a környezeti levegő minőségére, levegőtisztaságvédelmi szempontból a bővitésnek nincs akadálya" és utasitotta az elsőfokú hatóságot, hogy új eljárásban vizsgálja meg a környezetvédelmi engedély kiadásának feltételeit. Ez az eljárás folyik jelenleg.

A felvetett kérdést lezáró jogerős bírósági ítelet után, közvetlenül a hatósági határozat várható kiadását megelőzően, a közleményben idézett, szakmailag teljesen megalapozatlan

vélemennyel Társaságunk nem kíván foglalkozni. Az nyilvanvalóan csak a döntést hozó

hatóságra való nyomásgyakorlás célját szolgálja.

Győr, 2011. szeptember 9.

Vargáne Matláry Eleonóra

ügyvezető"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.

2024. Augusztus 16. 08:08, péntek | Helyi

Idén is zsebbenyúlós az iskolakezdés – Gazdasági Magazin 9.rész

Már szinte minden papírboltban elkezdődött a nagyroham az iskolakezdés előtt.

2024. Augusztus 16. 07:10, péntek | Helyi

III. fokú riasztás és vízosztás a pályaudvarokon – Győrben is

Harmadfokú hőségriasztást hirdettek ki, ezért augusztus 14-től augusztus 18-ig a MÁV, a VOLÁN és a GYSEV is az utasai számára díjmentesen vizet biztosít.

2024. Augusztus 15. 09:12, csütörtök | Helyi

Apa és fia is bajnok Jiu-Jitsuban

A brit és a magyar bajnoki címet is magáénak tudhatja apa és fia. Dr. Varga István és Varga András Győrből hódította meg Európát, és gyűjtött be számos hazai és nemzetközi elismerést Jiu-Jitsuban.