Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Január 29. 14:02, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Szerbiában mélyponton van az unióhoz való csatlakozás támogatottsága

Szerbiában mélyponton van az unióhoz való csatlakozás támogatottsága

Évtizedes mélypontra, 41 százalékra zuhant Szerbiában az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága - közölte kedden a Danas című belgrádi napilap egy felmérésre hivatkozva.

A lap úgy értesült, hogy a szerb kormány európai integrációs irodájának megrendelésére tavaly decemberben készített, és csütörtökön nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatás szerint 2012 második felében tovább zuhant a lelkesedés az EU-hoz való csatlakozás iránt, júniushoz viszonyítva csaknem nyolc százalékponttal, 41 százalékra esett.
Predrag Simic, a belgrádi egyetem politikatudományi karának a tanára azt mondja, hogy a Danas által közölt adat helytálló, s arra utal, hogy az országban képtelen helyzet alakult ki. Minden parlament párt, a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) kivételével, támogatja Szerbia európai integrációját, miközben a polgárok mindössze 41 százaléka ért vele egyet. Ez a Koszovó körül kialakult helyzetre vezethető vissza, illetve arra, hogy nem ismert a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontja. A közvélemény szerinte azt érzi, hogy az uniónak nincs szüksége Szerbiára a problémáival együtt, és ezért nem is hisz a gyors csatlakozásban.
Predrag Simic szerint az alacsony támogatottság gondokat okozhat, ha Szerbia az év végéig nem kapja meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Ez megtépázná a kormány tekintélyét, amely az előző kormánynál is továbbment az uniós követelmények teljesítésében, és akár előre hozott választások kiírásához is elvezethet.
A legutóbbi, 2012 közepén készített közvélemény-kutatás idején a polgárok 49 százaléka támogatta, 25 százaléka pedig ellenezte Szerbia csatlakozását az EU-hoz. A legmagasabb 2003 decemberében volt a támogatottság: a megkérdezettek 72 százaléka egyetértett vele, és csak nyolc százaléka ellenezte.

Címkék: Európai Unió, szerbia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.