Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Január 10. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

„Szerszámokat” is használnak a majmok

„Szerszámokat” is használnak a majmok

A vadon élő kapucinus majmok alaposan megválogatják, mi a legjobb módja annak, hogy feltörjék a diót – állítják a tudósok.

Az USA-beli Georgia Egyetem kutatói filmre vették, amint a majmok kiválasztják a megfelelő „üllőt” és „kalapácsot” a munkához. A felvételen jól látható, hogy az állatok igencsak körültekintően szelektálnak az eszközök közt, melyeket majd szerszámként alkalmaznak – vélekednek a kutatók. A kutatócsoport beszámolója az Animal Behaviour című lapban jelent meg.

A majmok fatuskók üregeit használják „üllőnek”, hogy biztosan a helyén maradjon a dió, majd a nagy köveket kalapácsként alkalmazva feltörik a héját. A képeken látni, amint a majom „mérlegel”, mielőtt megállapodna a megfelelő méretűnek ítélt üreg mellett.

Liu Csing, a tanulmány vezetője elmondta, ez volt az első alkalom, hogy megfigyelhették az állatok azon képességét, ahogy a „döntést hoznak” arról, mennyire megfelelő egy adott üllő egy bizonyos munkára.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy a majmok mindig az éppen megfelelő követ választják ki a diórepesztéshez, de úgy tűnik, a leghatékonyabb „üllőfelület” megtalálásában is jeleskednek – állapítja meg Liu Csing. Bár ez a tevékenységük talán kevésbé szembeötlő – teszi hozzá.

„Az üllő hatékonysága abból állapítható meg, hogy hány csapásra van szükség a benne elhelyezett dió feltöréséhez – természetesen minél kevesebb ütés kell, annál jobb.” Ehhez hasonlóan komplex viselkedést eddig még nem figyeltek meg az állatok eszközhasználata közben – vélekedik a kutató.

Mivel a kapucinus majmok társas lények, így valószínű más majmoktól is ellesik, hogyan próbálják megoldani ugyanezt a feladatot. De ha az üreg alkalmatlannak bizonyul, az állatok általában „kijavítják hibájukat”, értékelik a sikert vagy sikertelenséget, és egy újabb, a többi állattól független döntést hoznak. (da)

BBC, MNO

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár