Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 21. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: tanulasmodszertan.hu

Szétszórt a gyerek? Vidd el pecázni!

Szétszórt a gyerek? Vidd el pecázni!

"Nem tud koncentrálni a leckére, szétszórt, elkalandozik, figyelmetlen, nincs kitartása" - ezeknek a tüneteknek a megszüntetéséhez kérnek leggyakrabban tanácsot, segítséget a szülők.

A figyelmetlenségnek sokféle oka lehet, így a megoldás sem egyetlen mindenható módszer.

Sokszor idegrendszeri éretlenség vagy sérülés váltja ki a figyelmetlenséget. A koraszülöttek, szülési traumát átélt gyerekek közül sokan még iskolás korban sem "érik utol magukat". A hiperaktivitás, és a figyelemzavar mint önálló tünetegyüttes ugyancsak az idegrendszer pontosan még nem tisztázott rendellenes működésére vezethető vissza. A fel nem ismert érzékszervi problémák, -kicsit gyengén hall, vagy lát -úgyszintén kiválthatnak általános figyelmetlenséget. A diszlexia egyik vezető tünete, hogy a gyerek különösen a tanulással kapcsolatos dolgokban figyelmetlen, rendetlen, szétszórt, elkalandozik, téveszti a betűket, számokat. Ezekben az esetekben mindenképpen szakember segítségét kell igénybe venni.

Az is okozhat szétszórtságot, figyelmetlenséget, ha a gyereket valami nagyon bántja, fél, szorong, elkeseredett. A család problémái, válás, betegség, haláleset, munkahelyi gondok, költözés, barátoktól való elszakadás válthat ki ilyen tüneteket. Ilyenkor próbáljunk tapintatosan, de őszintén beszélgetni a gyerekkel ezekről a mégoly súlyos dolgokról is. A titkok, elhallgatások mérgezik a légkört, az őszinte beszéd, az igazság gyógyít. Ez a gyerekre éppúgy igaz, mint a felnőttre.

És most nézzük a legtipikusabb esetet, amikor nincs semmi "extra" oka a figyelmetlenségnek - maga a figyelmetlenség a probléma. A gyerek nem akar figyelni, mert nem érdekli, amit csinál, és nehezére is esik figyelni, mert nem elég gyakorlott a precíz munkában, a tartósan egy célra összpontosításban, vagy nem látja be, hogy ez mire való.

A gyerekek a legtöbb dolgot úgy tanulják meg, hogy figyelik, másolják elsősorban a szüleik magatartását. Ha a szülő figyelmesen összeszedetten viselkedik, így végzi a mindennapi tevékenységeit, valószínűleg a gyereknek sem lesz ezzel problémája. Ezért fontos, hogy már egészen kicsi kortól vonjuk be a gyereket lehetőleg minden munkába, és minél többet meséljünk neki arról, hogy mi mit, és hogyan dolgozunk. Ha lehet mutassuk is meg a munkánkat, a munkahelyünket.

Együtt helyére tenni a játékokat, a megvásárolt élelmiszert, port törölni, főzni, kertészkedni, autót mosni, pecázni alkalom arra, hogy már az egészen kis gyerek is élményszerűen átélje a kitartás, figyelem, szabályok betartásának jelentését, és megtapasztalja annak eredményét. De ne az legyen a célunk ezzel hogy minél hamarabb "beleverjük" a portörlés, vagy a krumplipucolás szabályait. Amikor együtt dolgozunk valamit a gyerekünkkel életre szóló magatartási mintát adunk át neki, megmutatjuk, milyen az, amikor a feladatainkat végezzük.

Sok családban azonban a gyerekek egyáltalán nem vesznek részt a házi, ház körüli munkában, nem is ismerik ezeket a tevékenységeket. Kicsi korukban, amikor még szívesen csinálták volna, nem engedik őket oda a szülők a konyhai munkapulthoz, később pedig lemondó sóhajjal állapítják meg, hogy lusta és még a szemetet sem viszi le. Pedig soha vissza nem térő alkalmat mulasztunk el akkor, amikor az eredendő kíváncsiságát nem használjuk fel arra, hogy megismertessük vele a figyelmes, szabályok szerinti tevékenykedést. Ha a munkát, akár házi, akár kenyérkereső, puszta kényszerként ismeri meg a gyerek, nagy az esély arra, hogy így viszonyul majd a saját iskolai feladataihoz is.

dr. Pusztai Éva
tanulásmódszertan tréner

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.