Városlista
2023. december 12, kedd - Gabriella

Hírek

2010. Január 12. 06:37, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Szigorítanák az idősek vezetői engedélyét

Egyelőre senki sem tudja, miért hajtott vasárnap az M5-ös autópályára menetiránnyal szemben egy 84 éves férfi. Több mint 20 kilométert vezetett, végig jobbra tartva, azaz a belső sávban, majd belerohant egy kisteherautóba és meghalt. Az o

Az idős sofőr vasárnap délelőtt hajtott fel az autópályára, szembe a forgalommal. Végig azt hihette, hogy szabályosan vezet, mivel nem tért le a következő lehajtón és a külső sávban haladt, ami igazából a belső volt. Negyed órát vezetett így, amíg egy kisteherautóba szemből belerohant. A szabályok szerint 40 év alatt 10 évente, 70 év felett pedig már kétévente kell megújítani a jogosítványt. Ehhez kötelező az egészségügyi vizsgálat, ami 6300 forintba kerül és a háziorvos igazolja. A közlekedési szakértő szerint aki nem alkalmas a vezetésre, azt ki kell zárni, függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal.

Pausz Ferenc nyugállományú rendőrtiszt, közlekedési szakértő szerint azt a gyakorlatot kellene szigorúbbá tenni, hogy bizonyos időközönként az orvos megvizsgál és képesnek talál a vezetésre. Szerinte pályaalkalmassági vizsgálatra van szükség, azaz megvizsgálni a jelentkezőt, hogy pszichológiailag is alkalmas-e a vezetésre. Az országos rendőrfőkapitány is szigorítana. Bencze József elmondta, hogy az Európai Unió valamennyi országában a 60 éven felüliek nagyobb arányban részesei a közlekedési baleseteknek, ezért őket jobban kell védeni. Akár még olyan alapon is el tudom képzelni, hogy sűrűbben kell orvosi vizsgálatra elmenni, de ez az én magánvéleményem - tette hozzá Bencze József.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, hogy hány évente kell megújítani a jogosítványokat. Egyeztetnek a szabályok szigorításáról, ugyanis ezeket össze kell hangolni az Európai Unió elvárásaival.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2023. December 11. 06:00, hétfő | Belföld

Nobel-díj - Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat

Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus.

2023. December 11. 05:00, hétfő | Belföld

Nem okozott sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást a munkabeszüntetés első napja

Az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért.

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.