Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

- közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiranában.

A tárcavezető az albán kollégájával, Igli Hasanival közös sajtónyilatkozatában arról számolt be, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztségét jelenleg hazánk tölti be, egy olyan időszakban, amikor a kontinens számos rendkívül súlyos kihívással néz szembe, amelyekre mindeddig nem sikerült hatékony válaszokat találni.

"Ezért most az EU rossz formában van, a versenyképessége folyamatosan csökken. A bajokra gyógyszer kell, és mi úgy látjuk, hogy az egyik legjobb gyógyszer ezekre a bajokra éppen az Európai Unió bővítése lenne a nyugat-balkáni térség irányába" - szögezte le.

"Az Európai Uniónak új lendületre, frissességre, új energiára volna szüksége, és úgy látjuk, hogy mindez a Nyugat-Balkánról érkezhet meg"
- tette hozzá.

"Ezért már nem túlzás azt mondani, hogy az Európai Uniónak nagyobb szüksége lenne a nyugat-balkáni országokra, mint a nyugat-balkáni országoknak az uniós tagságra" - vélekedett.

Majd Magyarország nemzeti érdekének nevezte, hogy a szomszédságban, a Nyugat-Balkánon fejlődés, béke és stabilitás legyen, amihez a bővítés tökéletes eszközt jelentene.

Szavai szerint a magyar kormány ezért továbbra is az EU-bővítés szenvedélyes támogatója marad, s az elnökségi időszak legfontosabb célkitűzése is ehhez igazodik.

Szijjártó Péter ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a nyugat-balkáni országok átlagosan mára több mint tizennégy éve várakoznak a belépésre.

"Mi ezt a nyugat-balkáni országokkal és nemzetekkel szembeni tiszteletlenségnek tartjuk, és a bővítési folyamat felgyorsítása mellett érvelünk" - mondta.

"Mi egyértelműen úgy látjuk, hogy Albánia remekül teljesít a csatlakozási folyamatban, és ezért Albánia megérdemli a továbblépést. Ezért a magyar elnökség az idei esztendőben két kormányközi konferencia megrendezését tervezi Brüsszelben Albánia és az EU között, amelyeken az albán csatlakozási fejezetek közül az első három fejezetcsoport megnyitása a célunk"
- fűzte hozzá.

"Semmi ok nincs a késlekedésre, minden további késlekedés ellentétes az Európai Unió érdekeivel, és minden további késlekedés aláássa a bővítési politika hitelét" - hangsúlyozta.

A miniszter végül érintette a kétoldalú kapcsolatok kérdését is, üdvözölve, hogy hatalmas sikereket ért el a két ország a gazdasági együttműködésben, mivel tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja, és a jelek szerint az Albániába irányuló magyar export is új csúcsot fog dönteni.

Aláhúzta, hogy három fontos ágazatban is a piacvezetők közé került három magyar vállalat Albániában. A légiközlekedésben a Wizz Air nagyjából 70 százalékos részesedéssel egyértelműen az első helyen áll, az OTP csaknem 20 százalékos részesedéssel a harmadik az albán bankpiac szereplői között, a 4iG pedig a mobilszolgáltatások terén szintén piacvezető, és olyan nagyratörő tervvel rendelkezik, mint Egyiptom és Albánia összekötése tenger alatti optikai kábellel - sorolta.

"Mindez azt mutatja tehát, hogy Magyarország és Albánia együttműködése egy sikertörténet, és mi a magunk részéről készen állunk ennek a sikertörténetnek a folytatására" - összegzett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Szeptember 10. 07:37, kedd | Belföld

Vasárnap megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord, hétfőn meg fagyoskodtunk

Vasárnap megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján hétfőn.