Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 30. 16:30, péntek | Helyi

Szilveszter - Nagy veszélyben a kutyák

Szilveszter - Nagy veszélyben a kutyák

Az állatvédők közleményben hívják fel a felelős állattartók figyelmét, hogy szilveszter közeledtével fokozottan óvják kedvenceiket a petárdázások kellemetlen következményeitől.

Az állatvédők minden évben kiemelten felhívják a figyelmet, hogy a szilveszteri hanghatások milyen súlyos következménnyel járhatnak, mégis sok százra tehető azoknak az elkallódó állatok száma, amelyek a hatalmas hanghatások miatt szaladnak világgá.

Ezekben a napokban ugrásszerűen megnő az elkóborolt kutyák száma, akik jobb esetben egy menhelyen kötnek ki, rosszabb esetben a helyi gyepmesteri telepen.

Mi zajlik le ilyenkor a kutyában?

A háziállataink - kiváltképp a kutya - már többé kevésbé alkalmazkodott a civilizációs zajokhoz és nem éri őket váratlanul egy hangosabb autó vagy egyéb városi zaj. Viszont a petárdák, tűzijátékok ismeretlen, ritkán hallott zaja megrémíti a kutyákat, a hangahatást eleve sokkal erősebben érzékelik, ehhez jönnek még a furcsa szagok (Ld. petárda után, alkohol szag, stb.), és a gazdi esetleges izgatott viselkedése. Ez félelmet, sokszor agressziót válthat ki még a legnyugodtabb kutyából is.

Mit tegyünk, hogy megelőzzük a bajt?

Szilveszterkor és az azt megelőző napokban már csak és kizárólag pórázon sétáltassuk az ebet. Lássuk el adatokkal ellátott bilétával. Még ha a kutya egyébként nem is szokott bent lenni a házban, erre az 1-2 napra keressünk neki egy csöndes zugot, ahol meghúzhatja magát, kevésbé hallja hangokat. Próbáljuk nem egyedül hagyni a petárdázás ideje alatt, közben folyamatosan simogassuk, nyugtassuk. Előre beszerezhetünk növényi nyugtatót, ami kifejezetten kutyáknak készült.

Ha megtörtént a baj.

Ha az óvintézkedések ellenére is elszökött a kutyánk, kezdjük el keresni mihamarabb. Érdemes először a közeli menhelyeken, gyepmesteri telepeken érdeklődni - sokuk itt köt ki másnap reggel. Egyre elterjedtebb már a közösségi oldalakon való megosztás is. Az állatok ilyenkor nagyon megrémülnek - nem egyszer hallunk olyan történetet, hogy 10-20 km-rel távolabbról kerül elő a kutya.

Kérünk minden felelős állattartót, hogy gondoskodjon ezekről, hogy a Szilveszter mind a négylábúaknak, mind a kétlábúaknak elviselhetően teljen!

Címkék: kutyák, szilveszter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.