Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Március 09. 17:20, hétfő | Belföld

Színházat mindenkinek! Útjára indul az országos Déryné Program

Színházat mindenkinek! Útjára indul az országos Déryné Program

Hétfőn indul a Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló Déryné Program, amely a színielőadásokkal rosszul ellátott kistelepülésekre juttat el színházi produkciókat.

A magyar kormány célja, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem valamennyi magyar állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz - hangsúlyozta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a programról tartott sajtótájékoztatón. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ez a legjobb ügy, ami a Nemzeti Színházban megvalósult. Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója azt mondta el, hogy a Színház mindenkinek jelmondattal, egymilliárd forintból elinduló programra a kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények jelentkezhetnek.


Mindenkinek joga van a kultúrához

A magyar kormány célja, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem valamennyi magyar állampolgár hozzáférjen a minőségi előadásokhoz - mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hétfőn, a programról tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: Magyarország rendkívül jó helyzetben van a kultúrafogyasztás területén, a lakosság több mint 40 százaléka rendszeres kultúrafogyasztó, a jelentős része színházba járó közönség.
„Ez nem azt jelenti, hogy semmi tennivalónk nincs, hiszen a lakosság csaknem hatvan százaléka nem jut el könyvtárba, múzeumba vagy színházba. Amikor a Déryné Programot a magyar kormány életre hívta, akkor abból indult ki, hogy a kultúrához valamennyi magyar állampolgárnak – éljen bármely szegletében az országnak - joga van." – mondta az államtitkár.

Az Origónak adott interjújában kiemelte: a Déryné Program kifejezetten azokat a kistelepüléseket célozza meg, ahol olyan emberek élnek, akiknek a lelkét a színházi kultúra ugyanúgy meg tudja szólítani, mint a Budapesten vagy a megyeszékhelyeken, színházak közelében élők lelkét.
„A magyar színházi társulatoknak nagy tapasztalata van az előadások utaztatásában, most a Déryné Program égisze alatt ez szervezetten működik majd, és minőségi produkciók juthatnak el a legkisebb falvakban is. A Lázár Ervin Program kapcsán láttam, azt, hogy amikor az általános iskolás gyerekeket elvittük színházba, milyen csodát éltek át, akik korábban soha nem ültek még színház nézőterén. Ugyanezt várom a Déryné Programtól is. Biztos vagyok abban, hogy az a több tízezer ember, aki még soha nem volt színházban, az élete másnaptól talán kicsit megváltozik, ha lát egy olyan produkciót a saját falujában, amely megszólítja a lelkét." – mondta Fekete Péter.

Ez a legjobb ügy, ami a Nemzeti Színházban megvalósult

„Két évtizedes munkánk, igyekezetünk, vágyunk teljesült" – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. Felidézte, hogy a beregszászi, később a debreceni színház vezetőjeként is szívügye volt a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre.

„A kilencvenes években a beregszászi színházzal utaztunk a Három nővérrel és Az ember tragédiájával, a kétezres években a debreceni színház igazgatójaként felajánlottam, hogy egy-egy előadást elviszünk tíz kistelepülésre ingyen. Ez a program évekig sikeres volt. Most pedig a Nemzeti Színházzal járjuk a vidéket. Meggyőződésem, hogy a legkisebb települések is megérdemlik a minőségi produkciókat. Ahány utunk megvalósult a Nemzetivel, annyiszor éreztük, hogy mennyivel többet kéne még adni. Micsoda igény és várakozás van a falvakban, kisvárosokban, hogy az emberek, akik még soha nem voltak színházban, lássanak míves előadásokat." – emelte ki Vidnyánszky Attila.
Hozzátette: A program, ami most elindul, a leglényegibb munkájukhoz kapcsolódik.
„Néhány éve a munkatársainkkal feltérképeztük a vidéki színjátszás helyzetét. Kiderült, hogy több mint száz olyan kultúrház működik az országban, ahol rendszeresen befogadnak színházi előadásokat. Összehívtuk a települések vezetőit, és már akkor elkezdtük beszélgetni arról ,hogyan valósulhatna meg a program. A települések vezetői akkor is azt mondták, hogy bár nagyon szeretnék, ha a falvaikba eljutna a színház, erre anyagi lehetőségük nincs. Hálás vagyok, hogy a kormány támogatja ezt a programot, segítséget nyújt, hogy megvalósulhasson."

"Ez a legjobb ügy, ami a Nemzetiben az elmúlt években megvalósult." – tette hozzá az igazgató.

Országjárás, Barangoló, Nyári színház, saját társulat

Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: a Színház mindenkinek jelmondattal egymilliárd forintból elinduló programra a kőszínházak, független társulatok és befogadó intézmények jelentkezhetnek a deryneprogram.hu oldalon a meghirdetett négy alprogramra.

"Az Országjárás nevű alprogramba a befogadó intézmények, valamint kőszínházak és független színházak jelentkezhetnek előadásaikkal. A bekerülő előadásokról kuratórium hoz döntést. Ifjúsági előadással, vígjátékkal, komédiával, drámával vagy tematikus nemzeti ünnephez kötődő előadásokkal is jelentkezhetnek a teátrumok. Az első évben 300 előadást terveznek bevonni a programba, a második évtől már 500-600 produkciót" - fogalmazott az igazgató.

A Barangoló alprogram pályakezdő fiatal csoportoknak, független művészeknek és művészi társulásoknak ad anyagi lehetőséget arra, hogy létrehozzanak produktumokat szakmai mentorok segítségével. Minden évben előnyt élveznek majd a hiánypótló, 14-16 éves korosztálynak szóló ifjúsági produkciók, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások. A létrejövő alkotások belekerülnek majd az Országjáró alprogramba is.
„Azért is Barangoló a program neve, hiszen ezek a kis társulatok még keresik az útjukat a magyar színházi művészetben. Lehetőséget kínálunk nekik. A legjobb produkciók később bekerülhetnek az Országjárás alprogramba is." – mondta az Origónak Kis Domonkos Márk.
A Nyári vándorszínház elnevezésű alprogrammal elsősorban a kistelepüléseket, az első évben főként a már öt éve sikeresen működő Pajtaszínházi programban résztvevő településeket szeretnék megszólítani. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza.

A Déryné Program keretében megalapítanak egy kis létszámú, saját társulatot is, amely az első évben 1-2, következő évektől 3-5 bemutatót hoz létre. Elsősorban magyar szerzők műveiből válogatnak.
Az Országjárás alprogramra 500 millió forintot, a Barangoló alprogramra 60 millió, a Nyári vándorszínházi alprogramra 50 millió, a társulat létrehozására, működtetésére 20 millió forint jut.
A bírálati szempontrendszer során az előadás minőségét és utaztathatóságát veszik figyelembe, prioritást élveznek a magyar szerzők művei, különösen a klasszikus magyar alkotások, valamint az olyan előadások, amelyek üzeneteikkel az adott közösséget építik. Az ötödik szempont a produkció költségének mértéke.
„A Déryné Program fontos célja, hogy az emberekben megfogalmazódjon a minőségi kultúra iránti igény." – hangsúlyozta a program igazgatója.
A jelentkezés folyamatos, a Barangoló alprogram esetében a határidő szeptember 30-a.
Kis Domonkos Márk az Origónak azt is elmondta, hogy korábban a Váci Dunakanyar Színházzal is készültek a Déryné Programra, ami egy fantasztikus lehetőség.
„Hálás vagyok, hogy ennek az élére állhattam. Ez egy páratlan misszió. Úgy gondolom, hogy a váci színházzal is maradandót alkottunk, és boldog vagyok, hogy lehetőségem van itt is valami különlegeset létrehozni." – tette hozzá.

Forrás: origo.hu

Fotó: Talán Csaba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.