Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. November 08. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívinfarktus – a megelőzés az életmóddal kezdődik!

Szívinfarktus – a megelőzés az életmóddal kezdődik!

A szívinfarktus kialakulásának hátterében egyaránt szerepe van a genetikának és a környezeti tényezőknek. Azonban az örökölt hajlam még nem jelent feltétlen problémát, hiszen megfelelő életmóddal ellensúlyozható és így megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása – erre a következtetésre jutott egy 110 egy-és kétpetéjű ikerpár bevonásával készült kutatás, amelynek eredményeiről Maurovich-Horvat Pál számolt be a Rádió Orientnek.

Egy felmérés szerint Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségek következtében veszti életét, ez a szám az európai átlag háromszorosa: a nők 55, a férfiak 45 százaléka hal meg valamilyen keringési betegség következtében – hívta fel a figyelmet Maurovich-Horvat Pál. A legnagyobb rizikófaktorok a dohányzás, az elhízás és a magyarokra jellemző mozgásszegény életmód – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának szakorvosa. Hozzátette: a koleszterinszint is a lakosság 50 százalékánál a célérték felett található, ezzel és a vérnyomás csökkentésével is nagyon sokat lehetne tenni a megelőzésért.

Mint rámutatott, ennek oka, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokan dohányoznak és az elhízás is - ami egyre fiatalabb korban jelentkezik - kezd népbetegséggé válni. Étrendünk nem szívbarát, ugyanis sok zsíros, koleszterindús ételt, viszont kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Az életmóddal tehát nagyon sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért, mert a szívinfarktusok 80 százaléka elkerülhető lehet, hogyha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és hogyan élünk – hívta fel a figyelmet a szakorvos. Kiemelte: a genetikának is nagyon erős szerepe van, ezért akinek a családjában korábban előfordult infarktus vagy más érrendszeri megbetegedés, azoknál még korábban el kell kezdeni a rizikófaktorok csökkenését, mégpedig rendszeres mozgással és egészséges étkezéssel.

A legújabb, most készült ikervizsgálat szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a hátterében 50-50 százalék arányban áll a genetika és az életmód – összegezte röviden az előzetes eredményeket a Lendület Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője. Hozzátette: probléma, hogy a köztudatban nincs benne, hogy öröklődhet a betegség és ezért már gyerekkorban is sokat lehet tenni a megelőzésért. Többek között ezen szeretnének változtatni a kutatók és felhívni a figyelmet a szűrések jelentőségére.

A jelenlegi kutatás 110 egy- és kétpetéjű ikerpár bevonásával készült és célja annak meghatározása volt, hogy milyen százalékos arányban járul hozzá a szív-és érrendszeri betegségekhez a genetika, illetve a környezet. „Korábban ennyi ikerpárra, ilyen korszerű technológiával még nem végeztek kutatást” - hangsúlyozta a vizsgálat jelentőségét Maurovich-Horvat Pál. Mint mondta, fontos szempont volt, hogy olyan ikerpárokat válogassanak be, akiknél korábban nem volt szív-és érrendszeri megbetegedés. Maga a vizsgálat egy év alatt zajlott le, s további különlegessége, hogy egy 3D szív CT vizsgálatot tudtak készíteni a résztvevőkön, amellyel non-invazív eljárással, nagy biztonsággal meg lehet jósolni a betegség későbbi kialakulását. Emellett egy speciális vizsgálattal a májban és a hasi szervek között található zsírmennyiséget is meg tudták mérni – számolt be a kutatás részleteiről a szakorvos.

Az előzetes eredményekről elmondta, egypetéjű ikreknél – akiknek a génállományuk szinte 100 százalékosan megegyezik – azt figyelték meg, hogy vagy mindkettőjüknél vagy pedig egyiküknél sem volt észlelhető a plakkok felhalmozódása, ugyanez volt igaz a máj nagyfokú zsírosodására is. Ezzel szemben a kétpetéjű ikreknél nem mutattak ilyen hasonlóságot az eredmények, ami szintén azt mutatja, hogy jelentős részben örökletes dologról van szó.

A vizsgálat fő üzenete, hogy annak ellenére, hogy a betegség öröklődik, megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a megelőzésért – zárta szavait Maurivich-Horvat Pál, aki a rendszeres szűrővizsgálatok jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.