Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2012. Október 25. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívritmuszavarok és kezelésük

Szívritmuszavarok és kezelésük

Szívünk, mint egy jó motor az egész életen át működik, szinte észrevétlenül. A szív rendszeres összehúzódásait elektromos kisülés váltja ki, amely szabályozott módon halad végig a szív területén az úgynevezett ingerületvezető nyalábok segítségével. Az ingerek a szív jobb pitvarában található szinusz csomóból indulnak ki. Az idegi mellett hormonális szabályozás is szerepet játszik az összehúzódások, az ingerületek frekvenciájában.

A szívritmus szabályozásának „automatikus” részét a vegetatív idegrendszer végzi (annak szimpatikus és paraszimpatikus rendszere egyaránt). A szívritmust befolyásoló hormonok az adrenalin és noradrenalin, melyek gyorsítóan hatnak, valamint a pajzsmirigy hormonjai.

A normálisnak tekinthető szívfrekvencia percenként 60-100 közötti. Sportolók esetében alacsonyabb érték is normálisnak vehető. Ritmuszavar, aritmia akkor alakulhat ki, ha kórosan gyorsabb a szívműködés – tachikardia, vagy indokolatlanul lassabb, bradikardia. Az ingerületvezető nyalábok, és az ingerületvezető utak eltérései, hibái, a „szokatlan” lefutások okozzák a további aritmiákat, melyek egyfajta szabálytalan ütéskombinációkat jelentenek.

Sokan már normális szívdobbanásaikat is másképpen élik meg. A szabálytalan szívverés, a „kihagyás” azonban feltűnő lehet. Jellemző, hogy az eltérő, szabálytalan ütések ismétlődnek. Nem egyértelmű, hogy minden aritmia tüneteket okozna. Ez fordítva is igaz, a tünetszegény aritmiák egy része súlyos zavarokhoz vezethet - tudatta hírlevelében az Egészségkalauz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 09:13, péntek | Életmód

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

2024. Február 22. 15:34, csütörtök | Életmód

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Egy tudóscsoport megfejtette a bálnák énekének titkát.

2024. Február 21. 13:43, szerda | Életmód

Meghalt Czakó Gábor író

Elhunyt Czakó Gábor, a Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében - közölte a család az MTI-vel.

2024. Február 21. 06:00, szerda | Életmód

Indul a James Blunt-turné, két hét múlva Budapesten lép fel

A franciaországi Rennes-ben kedden elkezdődik James Blunt idei európai turnéja. A világhírű brit dalszerző-előadó március 5-én a budapesti MVM Dome-ban ad koncertet.