Városlista
2024. augusztus 7, szerda - Ibolya

Hírek

2024. Augusztus 07. 07:51, szerda | Életmód
Forrás: MTI

Szociális feladatokat ellátó robotflotta fejlesztésén dolgoznak az ELTE kutatói

Szociális feladatokat ellátó robotflotta fejlesztésén dolgoznak az ELTE kutatói

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak, céljuk olyan robotok tervezése és gyártása, amelyek például az idősgondozásban látnak el szociális és ki

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak, céljuk olyan robotok tervezése és gyártása, amelyek például az idősgondozásban látnak el szociális és kiszolgáló funkciókat - közölte az ELTE az MTI-vel kedden.

A várható élettartam megnövekedése, az egészségügyi szolgáltatások fejlődése erős nyomás alá helyezi az idősotthonok működtetőit. A következő évtizedben jelentős hiány alakul ki a szakképzett humán erőforrásban és romlik az ellátás minősége az egész fejlett világban. Az ember-robot együttműködés válasz lehet a népesség növekedésével párhuzamosan elöregedő társadalom kihívásaira - írták a közleményben.

A tájékoztató szerint a nemzetközi együttműködés tagjai a PPM Robotics AS (Norvégia), a DLM Solutions Kft. (Magyarország), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország) és a Nord University (Norvégia).

A szakemberek - ötvözve IT és robotikai tudásukat a legújabb idősgondozási és ember-robot kommunikációs kutatási eredményekkel - arra vállalkoznak, hogy kifejlesztenek egy rendszert szociális és együttműködési képességgel ellátott, a lakókra fókuszáló, kiszolgáló robotokkal és az ápolók munkáját elősegítő, mesterséges intelligenciával támogatott munkafolyamat-szervezési megoldással.

A projekt keretében a konzorcium kifejleszt egy kedvező költségű mobil robotflotta megoldást, amely szociális és kiszolgáló funkciókat képes ellátni idősotthonokban

Mint írták, a robotok egyedi multimodális kommunikációja lehetővé teszi, hogy a robotok az idős lakók számára is könnyen érthetőek legyenek anélkül, hogy jelenlétük zavaróvá válna, továbbá elősegíti a robotok elfogadását a lakók és a személyzet számára is. A robot viselkedésével igazodik az adott helyzetekhez és a lakók kognitív képességeihez.

A közlemény szerint a projekt egyik kihívása, hogy a megoldás a csökkent kommunikációs és kognitív képességekkel rendelkező lakókat is képes legyen támogatni, kiszolgálni.

A prototípus tesztelését a norvég piacon végzik, ahol körülbelül ezer idősotthonban, otthononként öt robot telepítésével a 2030-ra várt kiszolgálószemélyzeti igény 10-20 százaléka kiváltható lenne - olvasható a közleményben.

Címkék: elte, robot

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:58, hétfő | Életmód

MÁV: emelkedett a jegyvizsgálók elleni támadások száma

A második negyedévben ötvenötre nőtt a MÁV-START jegyvizsgálóit ért elleni támadások száma - közölte vasárnap a vasúttársaság az MTI-vel.

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest