Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2011. Január 17. 11:15, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Szokatlan téli ár: a győri horgászok tavaszi rekordvízállástól tartanak

Szokatlan téli ár: a győri horgászok tavaszi rekordvízállástól tartanak

Több mint 1300 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség Magyarországon, a belvíz miatt 375 ezer hektár áll víz alatt. Győrnél hétfőn hajnalra várják a tetőzést a Dunán. A kisalföldi megyeszékhelyen csak az ártéri épü

"Januárban nem igen szokott ilyen lenni. Azt mondom, hogy március, áprilisban van ekkora víz, az rendben van, de januárban..." A győri horgászegyesület tagjai egymás csónakjait mentik.

A medréből kilépő Duna szinte minden évben elönti az ártéri csónakházakat.

Kovács Tibor, Győr: "Aki combcsizmában van, az próbálja felborítani a vasladikot, mert az elsüllyed, hiszen nincs benne légkamra. A fa az fennmarad, de a vas az elsüllyed."

A horgászok tapasztalata szerint a gyors árhullámot gyors levonulás követi, de félő, hogy áprilisban nem ússzák meg ilyen könnyen.

"Azt mondják, hogy a tavaszi árvíz az nagyobb lesz, mint ami volt 82-ben, vagy 92-ben? Meg lehet látni a táblán, fenn van a szigetközi árvíznek a magassága, meg a legutolsóé is, állítólag annál nagyobb lesz."

Az Aranyparton alig látszik ki a vízből hinta, a csúszda, és a focipályából is csak a két kaput látni. A "Lapos Tanszék"-ként ismert szórakozóhelynek is elöntötte már az első szintjét a Duna.

Szarvas Zoltán tulajdonos: "Reggel, mikor jöttünk még mederben volt, hajnali fél 4-kor pedig már szivárgott be a víz. Volt egy napunk rá, hogy kipakoljunk, vagyis volt azért idő rá. Nem úgy jött fel a víz, hogy egy óra alatt beönt."

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a folyó hétfőn hajnalban tetőzik Győrnél. Az árhullám miatt jelentősen nőhet a belvízzel elöntött területek száma.

Janák Emil igazgató, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, Győr:

"A Hanságban már most mennek a szivattyúink, hiszen ilyenkor a Rábcát le kell zárni, a dunai árhullám ne menjen be a Rábcába, és a csatornákról jövő belvizeket szivattyúval kell beemelni a csatornákba, már négy telep működik, a következő napokban az alsó-szigetközben is el kell indítani a helyi szivattyúkat, de ezek a telepek tudják azt biztosítani, hogy a belterületi lakóingatlanokban kár ne keletkezzék."

Győrnél a hét elejétől lassú apadás várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 09. 09:14, hétfő | Helyi

Jövőre már pilótákat is képeznek a Széchenyi-egyetemen

A nagy utasszállító repülőgépek vezetésére készíti fel a hallgatókat az a képzés, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem indít 2025 februárjától a Wizz Air légitársasággal partnerségben.

2024. Szeptember 09. 08:09, hétfő | Helyi

Iskolapélda Győrben is

Iskolapélda elnevezéssel indított kampányt a rendőrség annak érdekében, hogy tanévkezdéskor ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset.

2024. Szeptember 09. 07:08, hétfő | Helyi

Veszélyes növény közeledik hozzánk – jelezte az agrárminiszter

A kaukázusi medvetalp mérgező, fényérzékenyítő növény, veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását.

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.