Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Július 09. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

A szabadpiaci kapitalizmus teljesen eltorzult, mert csak egy célja van: a profit. Ebben a gazdasági környezetben a minőségügyben is minden a pénz körül forog. 'Ebből ki kell lépni és az embernek kell a középpontba kerülnie, a szolidaritásnak, az összefogás erejének, ami elengedhetetlen a világ fennmaradásához' - mondta Veress Gábor egyetemi tanár a Rádió Orientnek.

A minőségügy egy mindent átható, összetett eszköz, mely megfelelő kezekben szinte csodákra képes. Egésszé azonban csak akkor válik, ha a biológiai és a lelki igényeket egyaránt ki tudja elégíteni. 'Alapvető kérdése az ellátási láncok minél jobb működtetése azzal a céllal, hogy elégedettek legyenek a megrendelők' - foglalta össze a minőségügy lényegét Veress Gábor, egyetemi tanár.

Példaként a stúdió vendége felhozta, hogy az oktatásban a tanárnál nem csak az a fontos, hogy leadja az anyagot, hanem, hogy tudjon emberi kapcsolatot létesíteni. 'Az embernek, a gyereknek ugyanis érzelmi igényei is vannak, hiszen nemcsak a szakma megtanítása a cél, de az is, hogy az ifjúságból embert neveljünk. Minden szülő olyan főiskolára küldi, küldené szívesen a gyerekét, unokáját, ahol az emberi kapcsolatok értéket képviselnek' - véli a stúdió vendége, aki nagy érdeklődéssel várja, hogy e téren mit változtat a most kinevezett új államtitkár.

Jelenleg szabadpiaci kapitalizmusban élünk, amely révén, hogy egyetlen célja a profit, mára nagyon eltorzult. A versenyszellem, a teljesítményértékelés ebben a formájában káros, mert azt tudatosítja, hogy a nyertes győzzön, az összes többi pedig pusztuljon el - emelte ki Veress Gábor. Csak a pénz a központi kérdés és ez a minőségügyön belül is így van. Ebből a csapdából kiutat kell találni és ez szerinte a szolidaritás.

A kapitalista világ profit orientáltságát szolidaritással kell korrigálni, ez elengedhetetlen a hosszú távú gondolkodásban. A nyereség rövidtávú felélése pedig rablógazdálkodás, amely nem tartható. A gazdaságnak, a társadalomnak és a környezetnek összhangban kell lennie, ez mellett nagyon helyesen a nemzeti fenntarthatósági stratégia kiemeli az embert és a kultúrát. 'A középpontban az embernek és nem a profitnak kell lennie, ehhez pedig fontos a kultúra, hogy azt, amink van ne felejtsük el, hanem adjuk át a gyermekeinknek' - hangsúlyozza a szakértő.

Megoldásként a jelenlegi farkastörvényű kapitalizmus helyett szociális piacgazdaságot kellene kiépíteni, amelyben benne van a szolidaritás - állítja Veress Gábor. Nemzeti szinten kellene összefogni sok kérdésben, például a devizahitelesek ügyében is. Az emberiség jövőjét pedig csak az oldja meg, ha az erkölcsösségnek és becsületességnek visszaállítjuk a helyét. A másik nagyon fontos pedig, hogy önzetlenül tudjunk szeretetet adni, mert attól boldog, aki adja és az is, aki kapja.

'Meghatározóan fontos tehát a közösség ereje és összetartása. E kapcsán is sokat beszélünk arról, kell-e az Európai Unió? Igen kell, kell a közösség, mert csak így lesz fenntartható a világ' - hangsúlyozta a professzor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.