Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Október 04. 09:23, péntek | Belföld

Szombathelyi film nyert díjat Los Angelesben Jordán Tamás főszereplésével

Szombathelyi film nyert díjat Los Angelesben Jordán Tamás főszereplésével

A Pásztor című, szombathelyi filmesek alkotása a rengeteg nemzetközi díj mellett most a legjobb független film díját zsebelte be.

Az Illés László által rendezett II. világháborús filmben - amelyet Tóth Gergely fényképezett - a Weöres Sándor Színház társulatából Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is szerepelnek, így minden tekintetben vérbeli szombathelyi alkotásról beszélhetünk.

A dráma története az Őrségben játszódik. Főszereplője, a helyi pásztor, akinek elhunyt a felesége, majd egyetlen lányával is végeznek a náci katonák. A trauma után a pásztor úgy dönt, hogy annyi zsidó életét fogja megmenteni, amennyit csak tud. Egy nap, mikor kihajtja a nyájat, észreveszi, hogy a nácik deportálás elől menekülő zsidó rabokat üldöznek. A gyilkolászást csak egy lány éli túl. Az idős pásztor úgy dönt, védelme alá veszi és megmenti a lányt, akinek múltjáról egyre többet tudunk meg, ahogy halad a cselekmény.

A film már eddig is több díjat zsebelt be a nemzetközi filmfesztiválokon, de most újabb óriási sikert értek el. A 2019 szeptemberi Los Angeles Film Awards (LAFA) díjkiosztóján ugyanis A Pásztor a legjobb független film díját zsebelte be, emellett pedig Illés László rendező és film zenéje elnyerte a zsűri különdíját.

A magyarországi bemutató kapcsán már tűkön ülünk, de sajnos egyelőre semmi hír nincs róla, mikor tervezik a hazai közönség elé tárni az alkotást. Egy biztos, hatalmas büszkeség ez a film készítőinek, színészeinek, az országunknak és Szombathelynek egyaránt.

Forrás: ugytudjuk.hu; szinhaz.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő