Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. November 13. 20:59, péntek | Helyi
Forrás: mti

Szombaton mutatja be új darabját a Győri Balett

Szombaton mutatja be új darabját a Győri Balett

Egyensúly címmel szombaton mutatja be új darabját, a két egyfelvonásos balettből álló estjét a Győri Balett; a darabot ezután december 11-én a Nemzeti Táncszínház szervezésében a Művészetek Palotájában láthatja a fővárosi közöns

Kiss János részletezte: a bemutatóval a társulat újabb mérföldkőhöz érkezett, mert a darab mind témájában, mind mozdulatvilágában és színpadtechnikai megoldásaiban 21. századi.

Mint fogalmazott, az emberi tűrőképesség határait súroló, valódi és virtuális száguldás olyan életmódváltásra késztet, amelyhez már nem tud kellő gyorsasággal alkalmazkodni az ember, ennek következtében ritkulnak minőségi kapcsolatai, mentális zavarodottsággal és egyre több fóbiával küzd. Ezeknek a problémáknak a táncszínpadi ábrázolása egy újszerű megközelítése a jelen kor társadalmi problémáinak.

A kétrészes balettest első darabja a spanyol Cayetano Soto koreográfus műve, amelyet 2010-ben állított alkotott az Aspen Santa Fe Ballet társulat számára. A rendező akkor úgy fogalmazott, hogy a sok üzleti repülőút okozta idegesség és a térbeli tájékozódási zavar miatt egy reggel, amikor felébredt, nem tudta, hogy a világnak melyik részén van. Ezt a szellemi állapotot, fizikai egyensúlyvesztést Soto az általa tervezett, sarkánál megemelkedő színpaddal is illusztrálja.

Az est második része a Terem címet kapta, amely Velekei László művészeti vezető koreográfiája és továbbviszi a spanyol koreográfus gondolatát. Feszegeti, hogy hol a határ a még normálisnak mondható mentális kibillentség és a kóróssá váló, állandósult pszichés anomáliák, életünket és szabad akaratunkat gúzsba kötő fóbiák közt, megszabadulhatunk-e ezektől vagy halálunkig elkísérnek bennünket.

A darab abban a pillanatban ábrázolja a szereplőket, amikor felbomlanak evilági kötődéseik és az életüket addig befolyásoló félelmeik, pszichés problémáik kölcsönhatásba lépnek egymással, hogy a darab végén együtt feloldódhassanak egy humoros haláltáncban.

Kiss János elmondta azt is, hogy új próbatermeket kap a társulat, várhatóan 2016 végén, 2017 elején. Borkai Zsolt polgármesterrel egyeztetve arra jutottak, hogy az Ifiház helyén felépülő épületben alakítanak ki a kor követelményeinek megfelelő próbatermeket, a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel. Ezekben a termekben a társulat mellett helyi tánccsoportok is gyakorolhatnak majd - jelezte.

Hozzátette: a polgármester döntésével régi vágya vált valóra a társulatnak, mert Győri Nemzeti Színházban egyetlen próbaterem van, amely egy ideje kevésnek bizonyul. Előadásaikat azonban a próbák hollététől függetlenül is a színházban tartják majd.

Kiss János emlékeztetett: a társulat 32 táncosával nyár végén már elkezdték az Egyensúly című balett próbáját. Az idei harminchetedik évadban pedig mintegy negyven előadást terveznek, emellett január közepén Olaszországban a Generációk című, két egyfelvonásos darabot mutatják be, egy hónappal később Németországban pedig a Generációk mellett a Szentivánéji álom című darabot is előadják.

Címkék: Balett, győr, műsor, színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.