Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 01. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Szorongás okozza a gyermekek krónikus gyomorfájdalmát

Szorongás okozza a gyermekek krónikus gyomorfájdalmát

Egy új kutatás eredményei szerint azoknak a gyerekeknek, akik olyan krónikus vagy visszatérő hasfájástól szenvednek, amelyre nincs tiszta klinikai magyarázat, a gyomorbántalmai nagy valószínűséggel a szorongásra vezethetőek vissza - írja a Fox News.

A gyomorpanaszoktól szenvedő gyerekeknek több mint a felénél állapítottak meg szorongási tüneteket, a leggyakoribb esetekben szociofóbiát. Ezek a típusú szorongási tünetek a korai gyermekkorban kezdődnek, akkoriban, amikor a krónikus gyomorproblémák is. Azokban az esetekben, amikor nincsenek világos okai – úgy mint lisztérzékenység vagy bélgyulladás – az ilyen jellegű problémák a leggyakrabban a szorongásra vezethetőek vissza.

„Az esetek túlnyomó részében a szorongás az oka annak, hogy a fiatal- vagy serdülőkorú gyermekek a gyermekgyógyászati klinikán kötnek ki és ez a legfőbb oka annak is, amikor a gyerekek hiányoznak az iskolából” – mondta el Dr. Eva Szigethy, a Pittsburgh-i Gyermekkórház, belgyógyászati központjának vezetője.
A tanulmány kitér arra is, hogy azoknál akik gyermekként ilyen típusú gyomorpanaszoktól szenvednek, felnőttként nagyobb eséllyel alakul ki szorongásos betegség.

Annak érdekében, hogy ezt a tanulmányt alátámasszák a Nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói 332 8 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak meg, valamint kontroll csoportként 147 olyan gyermeket is megvizsgáltak, akik a környező iskolákba jártak, ám nem szenvedtek a fent említett gyomorbántalmaktól.

A résztvevőket 20 éves korukban ismételten megvizsgálták személyesen vagy telefonon keresztül. A vizsgálat ezen pontjánál tízből négy páciens esetében állt még fenn valamilyen emésztőrendszeri betegséggel összefüggésben álló probléma. A megkérdezettek több mint ötven százaléka esetében figyeltek meg valamilyen szorongásos betegséget és a harminc százalékuknál ez jelenleg is fennállt. Ezzel szemben a kontrollcsoport tagjainak esetében mindössze húsz százalék esetében fordult elő szorongásos betegség és csak tizenkét százalék szenvedett jelenleg is ilyen problémától.

A szorongásos problémák gyakoribbak voltak azoknál a megkérdezetteknél, akiknél jelenleg is szenvedtek a gyomorbántalmaktól, mint azoknál, akiknél gyermekkorukban abbamaradtak ezek a panaszok.

Az egyetlen kérdés, ami maradt a kutatók előtt az az, hogy melyik tünet volt előbb: a szorongás vagy a gyomorfájdalmak, habár a legtöbb szorongásos probléma a korai gyermekkorra vezethető vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.