Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szülés: műtét vagy életre szóló élmény?

Szülés: műtét vagy életre szóló élmény?

A születés élménye egy életre meghatározza az anya–gyerek kapcsolatot - s nem mindegy, hogy teremtésként vagy műtétként élik meg a pillanatot.

'Bár mindenkit biztatunk, hogy természetes úton szüljön, az anyák növekvő életkora, a fájdalomtól való félelem sokakat a könnyebb megoldásra csábít; 40 százalékuk a császármetszést választja - mondta el a Rádió Orientnek Lintner Ferenc, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa.

Az anyák véleményét szem előtt tartva rendez internetes szavazást immár három éve a Babaszoba gyermek-egészségügyi portál. „Az Év Szülészete' címet először nyerte el tavaly 'Legjobb szülőszobai ellátás' kategóriában egy budapesti intézmény, a Szent János Kórház Szülészeti Osztálya. Lintner osztálvvezető főorvos elmondta, nagyon büszkék voltak az elismerésre, hiszen a betegek és szülő nők véleménye biztosan objektív visszajelzésnek számít. A Szent János Kórház Szülészeti Osztályán évente 1800 újszülött látja meg a napvilágot , a szülészet mellett a budai régiót ellátó PIC részleg (Perinatális Intenzív Centrum) is rendelkezésre áll a koraszülöttek szakszerű ellátására.

A terhesgondozásra és a 24. héttől, a szülés előkészítésre legalább olyan nagy gondot fordítanak, mint magára a szülésre - mondta el Lintner Ferenc, akinek meggyőződése, hogy rizikómentes szülésnél a szülésznő egyedül is levezetheti a szülést. Hozzátette, kórházuk jól felszereltnek számít: az egyágyas szülőszobai részlegekből például itt öt áll a kismamák rendelkezésére, de az infrastrukturális tényezőknél is fontosabb a szülőnők felé irányuló figyelem. A mára már általánosan elterjedt apás szülés mellett újdonság , hogy a baba itt más alternatív módokon,akár vízben is világra jöhet.

A lehetőségek után szó esett jellemző tendenciákról is - Lintner itt elsőként a császármetszést említette, melynek fő oka a szülő nők életkorának kitolódása, a pszichés tényezők közül a fájdalomtól és az alak torzulásától való félelem. A főorvos cáfolta, hogy a magas számot az orvosi kényelem vagy a magasabb egészségbiztosítási hozzájárulás okozná. A Szent János Kórházban a szülőnőket a hüvelyi szülésre biztatják, és arra is készítik fel, mivel az a természetes út. A szülőnő kérésére vagy szakmai indok alapján végeznek csak császármetszést, hisz a cél, hogy mind az édesanya, mind az újszülött egészségesen távozzon a kórházból - ennek ellenére mára 40 százalék felé került a műtéti szülések aránya, pedig Lintner Ferenc pályakezdésekor ez még csak 11 százalék körül járt.

Bár a császármetszés szövődményei mára jelentősen lecsökkentek a technikai fejlődésnek köszönhetően, minden rizikófaktor kisebb, ha a szülő nők átlagéletkora 30 éves korra tehető – mondta Lintner Ferenc - és arra biztatta a nőket, hogy szüljenek, mert 'az életben a legnagyobb alkotás: a gyerek.'

Az otthonszülésről megtudtuk, hogy a Szent János kórház szakemberi a nem először szülőknek ajánlják, ekkor is csak problémamentes terhességnél, a kockázati tényezők ismeretében. Kiderült az is, hogy a fejlődési rendellenességek aránya csökken, mert egy részük a mai korszerű UH készülékekkel már a méhen belül kiszűrhető.

A kórház Szülészeti Osztályán az utógondozás általában három nap, a rutin szűrővizsgálatok idejéig illetve a szoptatás elindulásáig tart. Szükség esetén szoptatási gondoknál a kórházból való távozás után is segítenek az újszülött osztály dolgozói - mutatott rá az osztályvezető főorvos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.