Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Július 03. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Szúnyoginvázió: már csak 2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni

Szúnyoginvázió: már csak 2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni

Még két-három hétig kell tűrniük a budapestieknek a szúnyogok ritkán látott méretű invázióját. Megnyugtató, hogy a gyérítéshez mind az anyagi, mind a tárgyi feltételek adottak, tulajdonképpen a júniusra nem éppen jellemző hosszabb

A két már végrehajtott légi „kezelés" mellett folyamatosan járja a fővárost az ÁNTSZ permetezőautója, de még négy repülős beavatkozás is hátra van - ismertette a szúnyoginvázió ellen tervezett csapásokat az ÁNTSZ közép-magyarországi intézetének biológusa az MNO-val. Tajti László beszámolt a talajközelben végrehajtott „beavatkozások" állandó menetrendjéről is. Eszerint hétfőn a III. kerületet, kedden a IV.-et, szerdán pedig a XXII. kerületet járják végig a terepjáróra szerelt permetezővel. A következő hét első három napján az összes többi kerület közparkjai, zöld területei kerülnek sorra, majd újra kezdődik minden elölről.


A következő repülős ellentámadást hétfőre ígéri Tajti László. Elsősorban a Duna menti kerületeket permetezi majd a két sárga AN-2-es. Az egyik duplaszárnyú északon, a másik délen terít be ezer hektárt. Profik a pilóták, hézagmentesen lefedik a szerrel a területet, sőt még arra is megvan a technikájuk, hogy ne a gépre fújja vissza az anyagot a szél. A biológus egyébként személyesen szokta végigjárni a fontosabb tenyészhelyeket, melyek közül az óbudai szúnyoginváziót biztosító budakalászi folyóparti ligeterdőt, a Szentendrei-sziget déli csücskét és a Káposztásmegyert vérszívókkal elárasztó 2-es út és a Duna közötti területet említette.


Tajti László amúgy a jelenlegi eszközökkel megvalósíthatatlannak tartja a „lárvakénti kezelést", tehát a vérszívók még kirajzás előtti likvidálását. Egyrészt azért, mert a ligeterdők lombja felfogná a tócsákba szánt mérget. Aztán ezek a kisebb tavak pont annyira mélyek, hogy terepjáróval már nem járhatóak, a csónakok pedig sok helyen megfeneklenének. A biológus szerint talán granulátum formájában lehetne ezekre a helyekre eljuttatni a mérget, ilyen viszont nem áll rendelkezésre.


Pénz, permetezőanyag és repülőkapacitás viszont van a gyérítési programra, de ezek hiánya korábban sem hátráltatta a beavatkozásokat a szakember szerint. Tajti László csak egy olyan, évekkel ezelőtt történt esetre emlékszik, amikor nem tudták elvégezni a tervezett légi beavatkozást, akkor is csak azért, mert araszolóhernyó irtására vezényelték ki a budapesti gépeket. Az idei, rekordokat döntő szúnyoginváziót egyébként a tervezett beavatkozást is késleltető, hosszúra nyúló esős időszakkal és a lassan kiszáradó tócsákkal magyarázta. A biológus nem tudta alátámasztani azokat a híreket, hogy az idei szúnyogok csípései fájdalmasabbak lennének, vagy nehezebben gyógyulnának. Végül mintegy biztatásul elmondta, hogy már csak „2-3 kellemetlen hétvégét kell kibírni", azután normalizálódik a helyzet.


(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma