Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. Október 01. 08:40, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

"Át kell tekintenünk teljes portfoliónkat!" Győri reakció a jövedékiadó-emelésre

A győri likőrgyár vezérigazgatója szerint visszaüthet a jövedéki adó-emelésről szóló törvény, amely a szeszes italok gyártóit 5-50 százalékos emeléssel sújtja novembertől.

Barabás Attila szerint a hazai termelő iparágnak át kell gondolnia a teljes portfolióját, és új termékeket kell előállítania, mivel több italféle is kiszorulhat a belföldi piacról. A cégvezető szerint a magas adótartalom következtében a feketekereskedelem megélénkülhet, és felerősödhet az adómentes házi pálinkakészítés is, amelyből azonban a központi költségvetésnek semmiféle bevétele nem származik.

A vegyeskereskedésekben több olyan, alsóbb kategóriába sorolt, aromás szeszes italt árusítanak, amelynek a jövedéki adója novembertől 50 %-kal emelkedik majd. Az üzlet tulajdonosa mégis úgy véli, a drágulás után sem kell jelentős forgalomkieséssel számolnia.

Boglári Sándor vegyeskereskedő, Győr: "Véleményem szerint, aki eddig megvette, ezután is meg fogja vásárolni. A dohánynál más a helyzet, mert arról le lehet szokni, de aki italos ember, az szakít rá, az meg fogja ezt oldani a jövőben is valamilyen formában."

A mosonmagyaróvári Sípos László elégedetten mutatja saját házi pálinkáit. A jövedéki adó-szabályok egy évvel ezelőtti változása óta saját fogyasztásra adómentesen lehet előállítani 50 liter, legfeljebb 86 fokos párlatot évente.

Sípos László, Mosonmagyaróvár: "Ez ringló-szilva, kevés volt a szilva, és egy kicsit ringlóval háziasítottam. Legyen annyi mennyiség, amit már érdemes kifőzni. Ebből sem lett sok, 3-4 liter, tehát ez elkopik. Nagy a család."

A Győri Likőrgyár igazgatója szerint egy év alatt megerősödtek a házi pálinkakészítők, de adómentességük miatt ők bevételt nem termelnek az államnak.

"Ezek a gyümölcsök úgy fogytak el a földekről, hogy azok után számla, áfa és egyéb adóbevétel nem keletkezett. Mi viszont lényegesen magasabb árat kellett, hogy fizessünk a gyümölcsökért, így teljesen egyértelműen érződik az, hogy nemcsak a jövedéki adó emelés hatása, hanem az alapanyagárak hatására Magyarországon a pálinkaár drasztikusan növekszik" - mondja Barabás Attila.

A jövedéki adó emelése 5 százalékban a prémium kategóriás italokat, a brandyket, viszkiket és pálinkákat érinti, míg 50 százalékban az alsóbb kategóriába sorolt, aromás szeszipari termékeket. A hazai fogyasztás 80 %-át utóbbiak teszik ki.

Barabás Attila vezérigazgató, Győri Likőrgyár Zrt.: "Ezekből a termékekből import nincs, és ezt a termékkört sújtja a legjobban, tehát tulajdonképpen a hazai termelő iparágnak át kell gondolnia a teljes portfolióját, a teljes szortimentjét, új termékeket kell előállítania, hiszen valószínű, hogy ezen a magas adótartalmon, az 50 százalékos jövedéki adóemelésen nagyon nehéz lesz elhelyezni a termékeket."

Barabás Attila szerint lesznek olyan, eddig megfizethető termékek, amelyek a drágulás után teljesen eltűnnek a hazai polcokról, és lesznek olyan, egyébként is nívósabb italok, amelyeket a feketekereskedelem felerősödése szoríthat ki a piacról.

Címkék: győri likőrgyár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?