Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 08. 17:30, kedd | Helyi
Forrás: presspresso

Öt Templom Fesztivál

Öt Templom Fesztivál

Május 10- én, csütörtökön indul és a következő hétfőig tart Győr-Újváros templomainak ünnepe az Öt Templom Fesztivál.

Öt nap, öt templom, öt vallás és számtalan program a kultúra ezer szegletéből, egy fesztiválon, ahol nincs sör, nincs virsli, de van hit és rengeteg ismerkedés a másik ember szeretetével.

Templomajtók, parókia udvarok nyílnak és várják kitartó szeretettel hetedik éve közös vendégeiket, egy utcában, ahol öt felekezet egy-egy temploma áll. Öt gyülekezet és a fesztivált szervező Karzat Kultúrközpont Alapítvány várja művészettörténeti és helytörténeti előadásokra, konferenciára, zeneiskolai növendékhangversenyekre, koncertre, workshopokra, kiállításokra és színházi előadásokra az érdeklődőket.

A sort a másodjára szerveződő tematikus konferencia nyitja, amin Heidl György eszmetörténész meghívására, neves vallástörténészek, eszmetörténészek adják egymásnak a pódiumot a fesztivál első két napján, az Evangélikus Szeretetház dísztermében. Az első nap estéjén a Le Tendre Amour spanyol régizene együttes koncertje a zsinagóga épületében magyarországi ősbemutató. Másnap a Pénzügyőr Zenekar a katolikus templomban, utána Ferenczi György és a Rackajam, Roby Lakatossal kiegészülve a református templomban koncertezik. Szombat este a Pusztaszó koncertje után Ripoff Raskolnikov lép a közönség elé a görög katolikus templomban. Vasárnap Tóth Emil főkántor és a Goldmark kórus közös koncertjével kezdődik és a Fekete Seretlek szlovén-cseh-szlovák-orosz együttes műsorával zárul az este. A fesztivál záróprogramja hétfőn, az evangélikus Öregtemplomban Wahorn András és Voces Aequales kórus közös koncertje, akik a fesztivál szervezőinek kérésére, először játszanak együtt.

Délutánonként a város zeneiskolásai adnak templomi koncerteket, Dimény Gábor építész tart városnéző sétákat. Workshop-ot tart a fesztivál alatt Wahorn András képzőművész, Czigány Tamás építész, valamint Mizsei Zoltán énekes, egyetemi adjunktus. Hétvégére várják a szervezők a prágai művészeti akadémia a DAMU nemzetközi színházi workshopjának diákcsapatát.

Program:

Le Tendre Amour (ES):
Stylus Fantasticus
május 10. csütörtök 19.00
zsinagóga
Jegyár: 3500 Ft
A 2002-ben alakult, argentin, spanyol, francia és amerikai zenészekből álló együttes székhelye Barcelona. Eredeti hangszereken, 17-18. századi zenét játszanak, időtlen zeneiségbe emelve át a korabeli muzsika szellemét. Páratlan játékuk a közönség és a szakma elismerése mellett rangos zenei versenyek díjait is kiérdemelte szerte a világon.
Zenekarvezető: Esteban Mazer

Pénzügyőr Zenekar hangversenye (HU)
május 11. péntek 19.00
katolikus templom
Jegyár: 1500 Ft
A 32 fős Pénzügyőr Zenekar mai formájában 1942 óta működik Budapesten. Győri koncertjükön közreműködik, Molnár Gabriella vezetésével, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara és Ruppert István orgonaművész. Műsorukon a templomi környezethez igazodva, többek között Händel, Wagner és Mozart művei hangzanak el.
Vezényel: Kapi-Horváth Ferenc

Ferenczi György és a Rackajam
Vendég: Roby Lakatos (HU-BE)
május 11. péntek 21.00
református templom
Jegyár: 2500 Ft

Ferenczi György és együttese, a Rackajam visszatérő vendége az Öt Templom Fesztiválnak. Idén Roby Lakatossal, a Brüsszelben élő, világhírű, magyar cigányprímással, a világ nagy zenei színpadainak és fesztiváljainak állandó vendégével kiegészülve lépnek a közönség elé, aki hívő keresztényként vállalta a közös templomi koncertet.

Pusztaszó zenekar (HU):
Végy karjaidra idő
Előadás Sinka István műveiből
május 12. szombat 19.00
református templom
Jegyár: 1500 Ft
A Pusztaszó zenekar 2009-ben rögzítette Sinka István húsz versét, melyekből tizenkettőt megzenésítve, nyolcat Horányi László színművész előadásában hallhatunk CD-jükön. A két alapító - zeneszerző, Nagy Szabolcs (Ghymes, Hobo Blues Band) és Pengő Csaba is annak a tájnak a szülötte, ahonnan Sinka is elindult, akinek a békési, bihari vidéken mai napig élő kultusza van. Hozzájuk csatlakozott Szirtes Edina Mókus és Molnár Dániel.

Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs (AT-HU)
május 12. szombat 21.00
görög katolikus templom
Jegyár: 2500 Ft
Nevével ellentétben tősgyökeres osztrák, Ripoff Raskolnikov mégis szinte hazajár hozzánk. Amit képvisel, vérbeli közép-európai blues, hol heves érzelmi kitöréssel, hol féktelen vágtával, hol decens melankóliával. Múltbéli tengerentúli fekete gyökerekből táplálkozik, de közben kellőképp kurrens, evidéki és fehér lelkületű, az egyértelmű behatások ellenére végig egyéni ízzel, karakterrel, döbbenetesen nagy szívvel, belső hittel és spirituális erővel.

Heinzinger Miklós és Nacsinák Gergely András (HU):
Tovafúj
Zenés költői est Áprily Lajos írásaiból
május 13. vasárnap 17.00
görög katolikus templom
Áprily Lajos versei prózában és megzenésítve hangzanak el egymást váltva ezen a késő délutánon életről, halálról, természetről, kitartásról és emberi tartásról egyaránt. Heinzinger Miklós (Misztrál együttes) és Nacsinák Gergely András művein keresztül mutatják be a költő életét és művészetét.

Goldmark kórus (HU):
A zsidó zeneirodalom gyöngyszemei
kántorszólisták közeműködésével
május 13. vasárnap 19.00
zsinagóga
Jegyár: 2500 Ft

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark Kórusának, szólistáinak és kántorainak, zsidó liturgiai és népzenei ihletésű művekből összeállított műsora mindenkihez szól, csodálatos, több száz éves zsidó dallamokkal, amik vallási hovatartozástól függetlenül nyújtanak lelki és zenei élményt.
Szólisták: Biczó Tamás (a Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga kántora), Cser Erzsébet, Kéval Zsuzsa, Schwezoff Dávid (a Bethlen-téri zsinagóga kántora)és Tóth Emil (az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem főkántora)
Zongorán kísér: Éliás Vera
Vezényel: Ádám Mária

Fekete Seretlek (CZ-SK-SI-RU)
május 13. vasárnap 21.00
görög katolikus templom
Jegyár: 2500 Ft
Az együttes tagjai a prágai Művészeti Akadémia (DAMU) egykori hallgatói. Öt zenész játszik öt hangszeren (cselló, harmonika, trombita, nagybőgő, hegedű) ötféle zenei múlttal. Zenéjük hagyományaik újrahasznosítása, világzenei, népzenei ihletettségű egyedi kompozíciók fantasztikus érzékenységgel és nagy-nagy szeretettel.

Wahorn András és a Voces Aequales kórus (HU)
május 14. hétfő 19.00
evangélikus Öregtemplom
Jegyár: 2500 Ft
A Wahorn Airport produkció felöleli a múltat, a jelent és a jövőt. Nem pusztán használja a különféle stílusokat és zenei médiumokat, hanem ezek organikus kapcsolatából bontja ki motívumait, miközben zörejstruktúrák lángoló csipkebokrát varázsolja a közönség elé. Közös fellépésük a Mizsei Zoltán vezette Voces Aequales kórussal egyedi, stílusteremtő próbálkozás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.