Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2010. Május 18. 06:51, kedd | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

Tájékoztatás helyi vízkár eseményekről

Tájékoztatás helyi vízkár eseményekről

Az DUKVIZIG Komárom-Esztergom megyei területén a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék, és az ennek következtében a kisvízfolyásokon levonult árhullám, valamint a szükséges

A 15-én reggeltől lehullott nagy mennyiségű (helyenként több, mint 100 mm) csapadék hatására a kisvízfolyások kiléptek medrükből. A hidrometerológiai előrejelzés ismeretében az ltal-éren a tározóknál a szükséges előürítésekre megtettük az intézkedéseket.
21 fő segíti a Komárom-Esztergom Megyei nkormányzat munkáját.
A nagy csapadékok hatására a területen sok víz van kint, több kisvízfolyás kilépett a medréből és több utat kellett lezárni. Lakosok kitelepítésére is sor került.

A vízkárelhárítási feladatok magukba foglalják a vízkormányzást, segítségnyújtást az önkormányzatok részére és uszadék eltávolítását a vízfolyásokon a vízlevezetés biztosítása érdekében. A védekezéshez igény szerint homokzsákokat biztosítunk.

Dömös térségében a Malom-patak megáradt és egy utcát elöntéssel fenyegetett, Esztergomban a Szentlélek patak kiöntése egy éttermet, lovardát és a Suzuki-gyárat fenyegette. Helyi anyagból épült depóniával (töltéssel) a károkozást sikerült elkerülni.
Pilismaróton a Hunyadi utcában egy társulati vízfolyás kiöntött, kerteket öntött el. Szakmai segítséget kértek, ennek alapján beavatkozásra nem volt szükség.
Süttő térségében a horgásztó megtelt, az árapasztó nem bírta a megnövekedett terhelést. Homokzsákból terelőtöltést építettek, így jelenleg nincsen probléma.
Leányváron a szennyvíztelepre kiöntött Kenyérmezei patakot az azt kezelő társulat visszavezette a patakba.
Az Unyi patak több helyen kilépett a mederből, Tokod-Altárón vikendházakat öntött el. Itt segítséget nem igényeltek.
Az ltal-éren levő Környei tó az előürítés ellenére megtelt, homokzsákos beavatkozás történt a tó partján lakóépületek védelme érdekében. Az Oroszlány-Tatabányai út elöntésre kerülhet. A Bánhidai tónál a horgászházakat elérte a víz, itt kismértékű zsilipnyitás történt.
Az ltal-éren Tatabányán a Kertvárosi körforgalomnál a vasúti híd alatt az út a középvizi mederben van, a vízfolyás elöntötte. Az útszakasz kikerülhető, az önkormányzat lezárta az útszakaszt.

A Tatai reg tó vízszintje a lehullott csapadék hatására folyamatosan emelkedett, jelenleg az üzemvízszint felett van.
A Concó patak Nagyigmándon lakóingatlanokat veszélyeztet. Az önkormányzat szakmai felügyeletünk mellett homokzsákkal védekezik.
A Cuhai Bakony-éren 100 évenként visszatérő árvíz vonul le. Bakonybánkon a Cuhai Bakony-ér balpartján a gyerektábort elöntötte a víz, valamint lakó- és melléképületeket veszélyeztet, az önkormányzat védekezik. A vízfolyáson Bőny, Rétalap, Bana önkormányzatok szakmai segítséget kértek igazgatóságunktól a lakóingatlanok bevédéséhez.
Mezőörsön a 81. út környékén a korábban jelzett rongálódás a Cuhai Bakony-éren jelentős eróziót okozott, majd kilépett a mederből. Az önkormányzat az igazgatóság szakmai segítségével valamint a homokzsákok beépítésével intézkedett a belterületen lévő lakóházak megóvása érdekében.
Május 16-i éjszaka folyamán a belterületen levő víz nem csökkent. A hajnali órákban a felső vízgyűjtőn lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt újabb áradás volt megfigyelhető. Emiatt több családot mentettek ki gépkocsikkal és csónakkal. Ma reggel az állatok mentése történik csónakkal.

Az igazgatóság 54 főt átvezényelt Szolnokra a Zagyva térségébe.

Jelenleg továbbra is esik az eső, ennek következtében nő az elöntött területek nagysága.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:13, kedd | Helyi

Újabb fokozott ellenőrzés az utakon

Hétfőtől összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 08:13, kedd | Helyi

Később zár a hivatal

Mától május 21-ig, az adóbevallási határidőig hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai.

2024. Május 14. 07:11, kedd | Helyi

Szünetel az ivóvízellátás szerdán Ménfőcsanakon

Az Ecker János és Hegymester utcákban hálózat rekonstrukciós munkák miatt május 15-én, szerdán 8:00 és 14:00 óra között az ívóvízellátás szünetel – tájékoztatta a felhasználókat a Pannon-Víz.

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.