Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Május 12. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Támogatás klímabarát otthonokra

Támogatás klímabarát otthonokra

Újabb 201 pályázó támogatásáról döntöttek a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Alprogramja keretében


A bíráló bizottság javaslatára 2011. május 9-én 201 pályázat esetében született támogató döntés a Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Alprogramjában. A mostani döntéssel a támogatott pályázatokra összesen 379 millió forint támogatást ítélt meg a kormány. Ugyanekkor a bizottság a korábban már elbírált pályázatok közül tíznél szerződésmódosításról határozott, míg 41 pályázat esetében a támogatási összeget módosította.

A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramja keretében a nem iparosított technológiával készült lakóépületek energetikai korszerűsítésére, illetve új, energiahatékony épületek építésére 2010. október 30-ig pályázhattak az érdeklődők. A beérkezett pályázatok közül újabb 201 pályázatról született támogatói döntés, ezzel az alprogramon belül támogatott pályázatok száma 1054-ra emelkedett, a megítélt támogatás 1,67 milliárd forintra nőtt. A megvalósuló beruházások a számítások szerint 3 738 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet évente és hozzájárulnak 63 935 GJ/év energia megtakarításához is.

Az alprogram első kifizetései is megtörténtek: már 167,7 millió forint értékű támogatást utaltak ki 188 nyertes pályázó részére. A benyújtott pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik, az elbírálás, döntésre terjesztés az elkövetkező hónapokban is folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követő záró beszámolók jóváhagyását követően kerülhet majd sor.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a ZBR program 2011. január 1-i átvétele óta intenzíven dolgozik a már meghirdetett program végrehajtásán és további, a lakosság számára tervezett energiahatékonysági konstrukciók előkészítésén. A nyár folyamán várhatóan két pályázat kerül kiírásra az Új Széchenyi Terv keretein belül; az egyik a meglévő családi házak energetikai korszerűsítésére a másik pedig új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani a lakossági pályázók számára.


Orientpress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal