Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Április 30. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Támogatják a megújuló energiaforrásokat az amerikai diákok

Támogatják a megújuló energiaforrásokat az amerikai diákok

Egy amerikai kutatás szerint a középiskolások erősen támogatják a megújuló energiaforrások használatát. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, a diákok nincsenek igazán tisztában a valós tényekkel.

Aggódnak a klímaváltozás miatt


A The National Foundation for Energy Education (NFEE) kutatása során 85 amerikai középiskolából több mint 4600 diákot kérdeztek meg a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos attitűdjeikről. A kutatás eredményei szerint a diákok kétharmada tart - saját bevallása szerint - a klímaváltozás hatásaitól. Az energiaipar környezetvédő tevékenységével kapcsolatban a megkérdezett fiatalok 36 százaléka úgy véli, az érintett cégek jó munkát végeztek, 39 százalék viszont nem találja megfelelőnek az energiaipari vállalkozások környezetvédelmi intézkedéseit.


Támogatják is, ellenzik is a nukleáris energiát


A megkérdezett diákok ugyanolyan arányban ellenzik, mint támogatják a nukleáris energia használatát. Összesen 37 százalék értett egyet azzal, és ugyanennyi utasította el, hogy a nukleáris energia használata a következő 20 évben is alkalmas az energiaigény kielégítésére.


A kutatásban megkérdezték a diákokat arról, hogy véleményük szerint milyen energiaforrásból kellene fedezni az ország energiaszükségletét, válaszaikat egy tízes skálán kellett elhelyezniük oly módon, hogy a 10 pont erős támogatást jelentett. A fiatalok a nukleáris energiát 4,9 pontra, a szenet 3,8-ra, míg a szél és napenergia felhasználását 7,5 pontra értékelték.


A megkérdezett diákok helyesen mérték fel, hogy az amerikaiak kőolaj felhasználásának körülbelül 60 százaléka származik importforrásból. Ugyanakkor úgy vélik, húsz év múlva a lakosság 49 százaléka már más típusú üzemanyagot fog használni, mint a benzin.


Tévesen optimisták a zöld energiát illetően



A megkérdezett fiatalok becslése szerint az Egyesült Államok nemzeti energiafelhasználásának 45 százaléka származik a megújuló energiaforrásokból. A kutatást kitöltő felnőttek erre a kérdésre 14 százalékot feleltek. A valós arány azonban csupán 8 százalék.


A vizsgálat szerint a diákok arra számítanak, hogy 2030-ra az energiafelhasználás 62 százaléka származik majd megújuló energiából, ami az általuk becsült jelenlegi arányhoz képest is jelentős emelkedés, a tényleges adatokhoz képest azonban hihetetlen mértékű változást jelentene.


A kutatásban az iskolásokat a megújuló energiaforrásokba való befektetési hajlandóságról is kérdezték. A fiatalok nagy része azonban csak akkor tart ésszerűnek egy ilyen befektetést, ha az megtérül kevesebb, mint 9 év alatt. A felnőttek ennél is kevesebbet, maximum hét évet adnának a megtérülésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.