Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2016. Július 01. 18:12, péntek | Helyi
Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Tanácsok a kerékpárlopások megelőzése érdekében

Tanácsok a kerékpárlopások megelőzése érdekében

A jó idő beköszönésével és a kerékpározás népszerűségének növekedésével, sajnos a kerékpárlopások is egyre gyakoribbá válnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai annak érdekében, hogy az Ön kerékpárját ne tudják eltulajdonítani!

Javaslataink:

•Mindig lakatolja le kerékpárját, akkor is, ha csak öt percre szalad be a boltba, vagy a postára.
•A kerékpár lezárásához válasszon erős, vastag láncú vagy komolyabb U-alakú lakatokat, még ha azok drágábbak is! A tolvajok elsősorban azokat a bicikliket keresik, amelyeket vékonyabb vagy egyszerű számzáras lakattal zártak le.
• Amennyiben hosszabb időre kénytelen ott hagyni kerékpárját, akkor érdemes a lámpát, kulacsot, pumpát, illetve mindent, ami mozdítható a kerékpárról levenni.
• Ne tárolja a kerékpárját (még lezárva sem) lépcsőházak folyosóján, pincéjében! A lezárt folyosó sem jelent különösebb akadályt a tolvajoknak. Amennyiben közterületen állítja le a kerékpárt, érdemes forgalmas, frekventált helyet választani, ahol sok ember jár.
• Figyeljenek arra is, mihez rögzítik a biciklit lezáráskor! Ne lakatolja le könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához vagy kerítéshez!
• Javasoljuk, hogy jegyezze fel kerékpárja egyedi azonosítóit (pl. típus, vázszám, sérülések, méret, szín, felszerelés), amelyekről érdemes fényképet is készíteni. Amennyiben megtörténik a baj ezen adatok segítik a rendőrség munkáját, a felderítést és a kerékpár visszaadását a tulajdonosnak.

6 hasznos tipp:
Ne hagyja őrizetlenül kerékpárját egy pillanatra sem, ez a legjobb zár!
Ha a kerékpárt ott kell hagyni valahol, mindig zárja, bármilyen rövid is az idő!
Inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!
Amihez lezárja a kerékpárt, legyen legalább olyan erős, mint a lakat!
Vásárláskor írja fel a vázszámot, érdemes fotót is készíteni kétkerekűjéről!

Vagyonvédelmi eszközök:

Sajnos, sokan nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a zárakra, pedig a bringás egyik legfontosabb felszereléséről van szó. Lássunk némi áttekintést az elterjedt zártípusokról:

Spirálzár: nevét az alakjáról kapta, spirálisan fel van tekerve. Általában drótsodronyból készül, és műanyaggal vagy gumival van bevonva.

Kábelzár: a spirálnál egy fokkal erősebb, vastagabb, de mivel a többsége ennek is drótsodronyból készül. Megtévesztő lehet némelyiknél a vastagság, bizonyos típusoknál a drótsodrony köré alumíniumgömböket szerelnek, hogy könnyebb legyen összetekerni, szállítani. Ezek azonban könnyedén elpattinthatók, fűrészelhetők.

Lánc-lakat kombinációk: Ez a legelterjedtebb a motorosok körében is, ahol a kerékpárnál jóval nagyobb értéket kell védeni. Kétféle változat létezik, egyik az integrált záras, a másiknál külön kell feltenni a lakatot a láncra. Utóbbi előnye, hogy a lakat bármikor kicserélhető. Mivel a lánc rész nagyon erős, ezért itt a zárra kell nagyobb figyelmet fordítani, mert onnan “várható” inkább próbálkozás a feltörésre. Hátránya, hogy súlyra igencsak nehéz, ezért a hordozás körülményes lehet. A rövidebb típusokat fel lehet tekerni a nyeregcsőre és úgy szállítani.

U-lakat: Fűrészelni gyakorlatilag lehetetlen, és a zár részhez is elég körülményes hozzáférni, mivel bele van építve az “átfogó” részbe. A súlya is elfogadható és a legtöbb típushoz adnak rögzítőalkatrészt, amivel a vázra lehet szerelni. Legnagyobb hátránya, hogy kevés helyen használható, mert kicsi objektumot képes csak átfogni. Másik, hosszabb zárral együtt érdemes használni.

Abus Bordo: egy újfajta lakatolási módszer. A zár kicsi, könnyen szállítható és nagyon merev. A szegecsek is kellően merevek, mérete miatt pedig könnyedén használhatjuk olyan helyeken is, ahol az U-lakattal problémás lenne a lakatolás. Számzáras kivitelben is beszerezhető.

Zárak:

Körkulcsos zár: a legegyszerűbben feltörhető zárak közé tartozik.
Hagyományos kulcsos zár: ma már nagyon kevés bringazáron használják könnyű feltörhetősége és sokszorosíthatósága miatt.
“Lapkulcsos” zár: ez a legelterjedtebb, és egyben legbiztonságosabb megoldás. A zár csak a pontosan belepasszoló kulccsal nyílik, ezeket már nem lehet tollal kinyitni.
Számzár: klasszikus megoldás, amikor a lakat csak a saját kódjával nyílik.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 09:15, kedd | Helyi

Diákok a Teplán Elektronik Kft.-nél

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum jutalom céglátogatáson járt a Teplán Elektronik Kft.-nél!

2023. Március 28. 08:15, kedd | Helyi

Tízezer fát ültetnek idén a Településfásítási programban

Boldogan ültették el a gyerekek a fákat Győrzámolyon péntek délelőtt.

2023. Március 28. 07:15, kedd | Helyi

Meleg és száraz volt a tavalyi év

A harmadik legmelegebb és a tizenhetedik legszárazabb év volt a tavalyi – írta a 2022-es év éghajlati értékeléséről az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2023. Március 27. 09:15, hétfő | Helyi

Világbajnok kézilabdakapust igazolt a Győri Audi ETO KC

Rinka Duijndam személyében világbajnok holland kapust igazol a bajnoki címvédő Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata.