Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Szeptember 05. 08:30, hétfő | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Tanévkezdés a győri Széchenyi István Egyetemen

Tanévkezdés a győri Széchenyi István Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem 2011. szeptember 5-én, hétfőn 10 órától
a Városi-Egyetemi Csarnokban tartja tanévnyitó ünnepségét.

Dr. Szekeres Tamás rektor ünnepi beszéde, dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője, a Felsőoktatási Minőségi Díj átadása után a magyar állampolgárságú hallgatók esküt tesznek. Az ünnepségen adják át a Köztársasági Ösztöndíjakat, a Jó tanuló-jó sportoló elismeréseket, a Horváth Ede Emlékalapítvány Ösztöndíjait.


Bronz fokozatú elismerő oklevél a győri egyetemnek
2011. ÉVI FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ
A Felsőoktatási Minőségi Díjat a Kormány a 221/2006. (XI. 15.) számú rendeletével alapította azzal a céllal, hogy a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő eredményeket és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és azok szervezeti egységeinek teljesítményét elismerje.
A folyamatban lévő felsőoktatási fejlesztési programok ösztönzik a felsőoktatási intézményeket a hazai és nemzetközi szintű versenyre. A Díj lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra, a gazdaság igényeihez való minél teljesebb alkalmazkodásra, a versenyhelyzet erősítésére.
A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. Ennek részeként folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést, folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását, a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét. A Díjat elnyerők vállalják, hogy a pályázat kidolgozása által nyert tapasztalataikat közzéteszik az intézmény honlapján.
A 2011. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton bronz fokozatú elismerő oklevélben részesült felsőoktatási intézmény kategóriában a Széchenyi István Egyetem.


Széchenyi István Egyetem
A KÖZTÁRSASÁG ELISMERI A KIVÁLÓ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYT
A Köztársasági Ösztöndíjra a nappali tagozaton államilag támogatott vagy költségtérítéses formában alap-, egységes osztatlan, kiegészítő egyetemi illetőleg mesterképzésben tanuló hallgatók pályázhattak. Legalább két aktív félévvel, minimum 55 kreditponttal, a szabályzatban meghatározott tanulmányi átlaggal, s szakmai területen végzett kimagasló tevékenységük igazolásával nyújthatták be eredményeiket a legkiválóbb hallgatók. A Köztársasági Ösztöndíjat a nemzeti erőforrás miniszter adományozza 10 hónapra. Az első 4 hónapra 34.000 Ft/hó, a következő 6 hónapra a 2012. évre hatályos költségvetési törvény által meghatározott összeg a pályázattal elnyerhető elismerés összege.
A Széchenyi István Egyetem hallgatói közül 45 fiatal munkáját fémjelzi a Köztársasági Ösztöndíj. Az alap- és osztatlan képzésben 34, a mesterszakosok közül 11 hallgató lett a Köztársaság ösztöndíjasa.
A legtöbb ösztöndíjat, ötöt a jogász-jelöltek – Szili-Kis Ádám, Keserű Barna Arnold, Farkas Ádám, Aradi Csilla és Kálmán János – kapták. Látványosan, 4-4 fővel előre tört a gépészmérnöki, a környezetmérnöki és a villamosmérnöki szak. A gépészek: Khaut Péter, Madarász Benjámin, Hertner Dávid és Tóth Péter András. A környezetmérnök-jelöltek: Kemenczei Ábel Barna, Szalay Linda, Németh Anett és Neuberger Orsolya. A villamosmérnök-jelöltek: Tüű-Szabó Boldizsár Vilmos, Vörös Ádám, Friedl Gergely és Palasics Gergő. Szintén négy ösztöndíjas fémjelzi a nemzetközi tanulmányok szakot is: Gömböcz Dóra, Kocsisová Nikoleta, Orbánová Diána és Borbély Tímea.
Smuk Veronika az ápolás és betegellátás, Hajdú Franciska Anna az előadóművészet-klasszikus hegedű szakon tanul. Molnár Ágnes az építészmérnöki, Mórotz Gergely és Csapody Gergő az építőmérnöki képzésben vesz részt.
Tóth Barbara és Sebők Melinda szakja a gazdálkodási és menedzsment, Gábora Bernadett a kereskedelem és marketing szakon tanul. Koch Máté és Kádár Gábor Dávid a közlekedésmérnöki szak hallgatója. Baldauf Richárd és Horváth Márton mérnök informatikus-jelölt. Mincsor-Szabó Adrienn a szociális munka szak hallgatója.
A 11 mesterszakos hallgató közül Csorba Tímea és Bikali Julianna a logisztikai menedzsment, Keresztes Dávid és Fehér Lajos Bálint a járműmérnöki szakon tanul. Páti Diána Karolin az európai és nemzetközi igazgatás, Kozma Renáta a tanár-zenetanár (fuvolatanár), Székely Nikolett a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, Szabó Katalin a vezetés és szervezés szakon tanul. Boros Norbert szakja a tanár-mérnöktanár (mérnök informatikus), Nagy Árpád mechatronikai mérnök-jelölt, Csomó Gábor a közlekedésmérnök mesterszak sikeres hallgatója.


Széchenyi István Egyetem
JÓL TANULÓ SPORTOLÓK A GYŐRI EGYETEMEN
A Széchenyi István Egyetem jó tanulmányi eredményt elért, eredményes sportolói tevékenységet felmutató hallgatói 1977-től pályázhatnak a „jó tanuló - jó sportoló” elismerésre. Az elmúlt tanév tanulmányi és sporteredményei alapján a nyertesek – Szakály Zsuzsanna, Cserháti Vivien és Kemenczei Ábel – az egyetem tanévnyitó ünnepségén vehetik át a díjjal járó díszoklevelet. Az első helyezett Szakály Zsuzsanna neve felkerül a Városi-Egyetemi Csarnok aulájában található, az eddigi nyerteseket megörökítő emlékfalra.
Az első helyezett a győri Szakály Zsuzsanna az európai és nemzetközi igazgatási mesterszakon tanul, s egykor a helyi Kazinczy Ferenc Gimnázium diákja volt. Kiváló eredményei elismeréseként már átvehette a „Magyar Köztársaság jó tanulója-jó sportolója” címet is. Sportága a triatlon, edzője Liszkai Zsuzsanna. Egyesülete a TVK-Mali Triatlon Klub, Tiszaújváros. Kiemelkedő sporteredményei: a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon Sprinttávon és váltóban I. helyezett volt, a Magyar Országos Rövid távú Bajnokságon II. helyet szerzett.
A második helyezett Cserháti Vivien a gazdálkodási és menedzsment szakon tanul. Sportága a kézilabda, egyesülete a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE). Edzője Simon József. Tanulmányi eredménye: 4,7. Kiemelkedő sporteredménye a kézilabda Nemzeti Bajnokságban elért 2. hely.
A verseny III. helyezettje Kemenczei Ábel a környezetmérnöki szak hallgatója. Tanulmányi eredménye 4,3. Sportága a triatlon és a duatlon. Egyesülete a Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete. Edzője dr. Zakariás Géza. Kiemelkedő sporteredményei: a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Duatlon Bajnokságon I. hely.
 

Széchenyi István Egyetem
HORVÁTH EDE DÍJ HÉT GYŐRI MÉRNÖK-JELÖLTNEK
A Horváth Ede Emlékalapítvány az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták és középiskolások részére ez év tavaszán hirdette meg ötödik ösztöndíjpályázatát. A Horváth Ede Díjat a 2011. évben a Széchenyi István Egyetem hét nappali tagozatos, mérnöki szakon, alap- vagy mesterképzésben tanuló hallgatója részére adományozta a kuratórium. Az egyetemisták 100 ezer Ft egyszeri ösztöndíjat, s hozzá díszoklevelet kapnak. A rangos elismerést a névadó özvegye, Horváth Edéné, Vali néni adja át.
A felkért zsűri javaslata alapján a Horváth Ede Emlékalapítvány a győri egyetem pályázó hallgatói közül ösztöndíjat adományoz a pápai Hertner Dávid gépészmérnöki BSc szak, járműgépész szakirányos, az acsádi Takács Dániel gépészmérnöki BSc szak, gyártástechnológia szakirányos, a szombathelyi Csizmazia Gábor gépészmérnöki BSc szak, gyártástechnológia szakirányos, a keszthelyi Madarász Benjámin gépészmérnöki BSc szakos, a kemeneszentpéteri Kövi Tamás járműmérnök MSc szakos, a győri Szigeti Mark járműmérnöki MSc szakos és a zalaegerszegi Bárány Zsolt járműmérnöki MSc szakos hallgatónak.
Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede Szombathelyen, 1924. szeptember 18-án született és Győrben, 1998. szeptember 24-én hunyt el. 27 évesen lett a győri Szerszámgépgyár igazgatója. 1962-ben kinevezték a Vagongyár vezérigazgatójának, e posztot 1989-es nyugdíjazásáig töltötte be.
A Vagongyárba történt kinevezése után radikális szerkezet-átalakítást hajtott végre, szigorú minőségi követelményrendszert vezetett be. A Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát irányította.
Győr városa 1986. január 15-én díszpolgárává választotta.
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 08:15, hétfő | Helyi

Kreditekkel az egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Iskolaközpont.

2024. Május 13. 07:13, hétfő | Helyi

Jedlik Ányos elismerően csettintene: ma is működik a 100 éves szódagép

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra.

2024. Május 12. 09:11, vasárnap | Helyi

Idén is virágba borul Győr

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése.

2024. Május 12. 08:12, vasárnap | Helyi

Itt az új évad: Klasszikusok könnyedén

Kihirdette új évadát a Győri Nemzeti Színház.