Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Október 05. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tanítható-e az egészség?

Tanítható-e az egészség?

Van, hogy muszáj sokkolni, mert ma, szabadossággal teli világunkban csak így lehet hatékonyan felhívni a fiatalok figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, és az egészségüket súlyosan károsító folyamatokra - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága által rendezett 'Tanulható, tanítható egészség' című konferencián, csütörtökön.

A családi kötelékek lazulása miatt a fiatalok manapság sok esetben csak ellenőrizhetetlen forrásokból, elsősorban az internetről, illetve a kortársaktól szerzik információikat. Ezért különösen fontos az iskolák és a pedagógusok szerepe az egészség megőrzésének oktatásában - mondta el a rendezvény ötletgazdája Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának konferenciáján.

Nem szabad álszemérmességből nem beszélni azokról a valóságos problémákról, amelyeknek a fiatalok nap mint nap ki vannak téve. Ez a konferencia egy párbeszéd megindítása, mely együttgondolkodást szeretne elindítani arról, hogy mikként lehet a fiatalok számára hitelesen, érthetően és hatékonyan átadni azt a tudást, amely segít számukra az egészségmegőrzésben, és kellőképpen felhívja a figyelmüket a veszélyekre – tette hozzá Csépe Valéria.

A tanácskozáson ezekre a veszélyekre hívták fel a figyelmet, s mutatták be a tudomány legújabb eredményeit az egészségnevelés fontos területein. Így próbálták megismertetni a pedagógusokkal, hogy az egyes tudományágak szakemberei, mely területeken tudják segíteni az új összetételű tantárgyakban megjelenő feladatok ellátását. Öt szakterület specialistája prezentálta azokat a társadalmi, pszichológiai, szociológiai és egészségnevelési kérdéseket, melyek megértése az új Nemzeti alaptantervben szereplő biológia-egészségtan oktatását segíthetik.

A konferencián Tompa Anna, az MTA doktora a globalizáció veszélyeiről, a fenntartható fejlődés lehetőségeiről beszélt, kiemelve azt, hogy az embernek nem szabad a természettel szemben visszaélnie helyzetével. Az agysérülések veszélyeiről értekezett Büki András, az MTA doktora, aki felhívta a figyelmet: nincs következmény nélküli agysérülés, a legkisebb balesetnek is lehet hosszútávon következménye, ezért különösen fontos a fej védelme. A fertőzések társadalmáról Barcs István, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszék megbízott vezetője beszélt, aki kiemelte a baktériumok csak egy kisebb része ártalmas, ezért felesleges a túlméretezett fertőtlenítés, azonban a védőoltások nagyon szükségesek. A humán papilloma vírus (HPV) okozta fertőzés veszélyeiről, gazdagon illusztrált prezentációval Mészáros Gyula klinikai főorvos tájékoztatott, rámutatva, hogy a HPV ellen jelenleg gyógyszer nincs, az élet megóvása miatt rendkívül fontos a védőoltás. Az öngyilkosság megelőzéséről, a depresszió és a reményvesztettség, mint közvetlen okozó tényezőről Perczel Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék vezetője tartott előadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.