Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Május 30. 09:18, szerda | Helyi
Forrás: Németh Viktória

Tapintható lett a Széchenyi tér

Tapintható lett a Széchenyi tér

Szombaton avatták fel a Széchenyi téren az elsősorban vakok és gyengénlátók számára készült bronz makettet, amely a tér kicsinyített mását ábrázolja.

A három és fél millió forintból megvalósult alkotás a Győri Rotary Klub, illetve aGyőr testvérvárosában, Sindelfingenben működő Rotary Böblingen-Schönbuch Klub közös finanszírozásával jött létre.

Az alkotást Kiss Péter győri grafikusművész készítette el, ám a munkafolyamatban nagyszerepet játszottak az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének helyitagjainak építő ötletei is, amik nyomán egy olyan köztéri szobor készülhetett el, amit avakok és látók egyaránt jól tudnak majd használni.

A bronzból készült műalkotás Közép-Európa legszebb barokk terének és az azt körülvevő épületeknek a kicsinyített mását ábrázolja. A tapintható domborművel a felajánlók célja, hogy a város főterének, és nevezetes épületeinek méreteit, elhelyezkedését a vak emberek is érzékelhessék, és legalább közvetett módon megtapasztalhassák azt a térélményt, amely a látók számára természetes.

Az avatáson elsőként a vakok fedezhették fel, hogy milyen is igazából Magyarország
legszebb barokk tere, és egyenként tapogathatták ki, a Bencés templom vagy a Mária szoboralakját.

A mű nem csupán egy csodálatos dísze lett a Széchenyi térnek, hanem méltán hívja fel afigyelmet a napjainkban különösen fontos esélyegyenlőségre is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.