Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2012. Május 30. 09:18, szerda | Helyi
Forrás: Németh Viktória

Tapintható lett a Széchenyi tér

Tapintható lett a Széchenyi tér

Szombaton avatták fel a Széchenyi téren az elsősorban vakok és gyengénlátók számára készült bronz makettet, amely a tér kicsinyített mását ábrázolja.

A három és fél millió forintból megvalósult alkotás a Győri Rotary Klub, illetve aGyőr testvérvárosában, Sindelfingenben működő Rotary Böblingen-Schönbuch Klub közös finanszírozásával jött létre.

Az alkotást Kiss Péter győri grafikusművész készítette el, ám a munkafolyamatban nagyszerepet játszottak az Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének helyitagjainak építő ötletei is, amik nyomán egy olyan köztéri szobor készülhetett el, amit avakok és látók egyaránt jól tudnak majd használni.

A bronzból készült műalkotás Közép-Európa legszebb barokk terének és az azt körülvevő épületeknek a kicsinyített mását ábrázolja. A tapintható domborművel a felajánlók célja, hogy a város főterének, és nevezetes épületeinek méreteit, elhelyezkedését a vak emberek is érzékelhessék, és legalább közvetett módon megtapasztalhassák azt a térélményt, amely a látók számára természetes.

Az avatáson elsőként a vakok fedezhették fel, hogy milyen is igazából Magyarország
legszebb barokk tere, és egyenként tapogathatták ki, a Bencés templom vagy a Mária szoboralakját.

A mű nem csupán egy csodálatos dísze lett a Széchenyi térnek, hanem méltán hívja fel afigyelmet a napjainkban különösen fontos esélyegyenlőségre is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 11. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagyon nem mindegy, hogy bekerülsz-e a koleszba

A legtöbb helyen augusztus elejéig várják az egyetemek a kollégiumaikba való jelentkezést.

2024. Augusztus 11. 08:13, vasárnap | Helyi

Az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában köszöntötték a Párizsból hazatérő tornászokat

Augusztus 6-án kedden a repülőtérről egyenesen a győri Olimpiai Sportpark tornacsarnokába utaztak a Győri Atlétikai Club tornászai Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer.

2024. Augusztus 11. 07:13, vasárnap | Helyi

Ismét korlátlanul használható a medvei híd

A magyar-szlovák határ északi oldalán a felvidéki Nagymegyer és Medve települések között befejeződtek az útfelújítási munkálatok – tájékoztat az Útinform.

2024. Augusztus 10. 09:10, szombat | Helyi

Tandem-Szem: Ikrény – Párizs kerékpárral

Tandembiciklivel indulnak neki a Tandem-Szem Egyesület tagjai a nagyjából 1700 kilométeres Ikrény-Párizs túrának, hogy a paralimpia megnyitóján részt vehessenek.