Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2010. Június 22. 14:21, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Tartozás: fokozatosan elzárja a gázcsapot a Gazprom

Tartozás: fokozatosan elzárja a gázcsapot a Gazprom

Oroszország mától folyamatosan csökkenti a gázszállításokat Fehéroroszországba, mert a minszki vezetés nem egyenlítette ki tartozásait. Az erre vonatkozó döntést az orosz elnök hozta meg. Az oroszok az első negyedévben 174 dollárért a

A Gazprom fokozatosan elzárja a gázcsapot Fehéroroszország felé, mert az nem rendezte tartozását. Az orosz elnök a múlt héten öt nap haladékot adott a számlák kiegyenlítésére, ez hétfő reggel lejárt. Az oroszok idén 174 dollárért adtak ezer köbméter gázt Fehéroroszországnak, Minszkben azonban a 150 dolláros 2009-es áron számoltak. Lukasenkóék a 160 millió eurós különbséget csak különböző termékekben hajlandók kifizetni. Az orosz elnök erre azt válaszolta, hogy a külföldi vásárlók csakis külföldi valutában rendezhetik számláikat.


Fehéroroszország és Oroszország kölcsönösen függ egymástól. Fehéroroszország az orosz energiaforrásokra alapoz, az oroszok ugyanakkor Fehéroroszországon keresztül szállítják a gáz és az olaj jó részét Európába. A Gazprom már jelezte, hogy a belarusz gázstop semmiképpen sem lesz befolyással az európai szállításokra, mert az ukrajnai vezetékeken keresztül képesek kompenzálni a kieső mennyiséget.


Alekszej Miller, a Gazprom elnöke ugyanakkor leszögezte: az európai országok a következő években drágábban kapják a gázt: ezer köbmétert 400 dollárért. Ez több mint kétszerese annak, amit a fehéroroszok fizetnek. Ők ugyanis 174 dollárért jutnak hozzá a gázhoz. Kivétel talán csak Románia lehet, keleti szomszédunknak nemrég engedtek a energiahordozó árából, miután csökkent a függősége: a grúz és az azeri kormánnyal egy alternatív csővezeték megépítését tervezik.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói