Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Október 21. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Tejjel a néma kór ellen

Tejjel a néma kór ellen

Napi két-három pohár tej elfogyasztásával megállítható vagy késleltethető a csontritkulás. Az ajánlott mennyiség napi 5-6 deciliter, ami a kalciumszükségletünk 75 százalékát fedezi, ennek ellenére a magyarok tejfogyasztása nem éri el

Kezdetben teljesen tünetmentes a csontritkulás, ezért is nevezik néma kórnak. A csontok tömegének és mésztartalmának csökkenésével járó kór Magyarországon népbetegségnek számít, becslések szerint 900 ezren szenvednek benne. Az oszteoporózis a nők esetében négyszer gyakoribb: a 60 év feletti nők harmadát és az 50 év feletti férfiak ötödét érinti. A csontritkulás kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, a vitamin- és kalciumhiányos táplálkozás és a dohányzás is – figyelmeztet közös közleményében az ÁNTSZ, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Tetra Pak.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a csontritkulás alapvető „gyógyszere” a tej és a tejtermékek. A szervezet ugyanis a tehéntejből jut a legkönnyebben kalciumhoz, a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, jól felszívódó formában. Szakemberek szerint napi 5-6 deci tejre van szükség a csontritkulás hatékony megelőzéséhez.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő