Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Április 29. 07:35, csütörtök | Belföld
Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Televíziós reklámfilmben figyelmeztetnek a hamis gyógyszerek veszélyeire

Televíziós reklámfilmben figyelmeztetnek a hamis gyógyszerek veszélyeire

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) reklámfilmmel hívja fel a közvélemény figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire. A hamis gyógyszerek egyre elterjedtebbek az európai és a magyar piacon is, fogyasztásuk pedig súlyos

 

Halálfejjé állnak össze a hamis gyógyszerek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület április 28-tól főműsoridőben sugárzott reklámfilmjében. Az ijesztgetés nem túlzó, hiszen a bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A HENT fontosnak tartja, hogy minden magyar fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy sokat kockáztatnak azzal, ha interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesznek receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

 

- Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. A problémát fokozza, hogy az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók már közvetlenül is el tudják érni a fogyasztókat. Ennek köszönhetően ma már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják - mondja Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

 

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be.

 

 

A HENT reklámfilmje megtekinthető a http://www.hamisgyogyszer.hu/ honlapon, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről:

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni hatékony fellépés érdekében életre hívott koordinatív testület. Tagjai a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó feladatkörrel rendelkező állami szervek, illetve a szellemi tulajdon védelmében érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Feladata, hogy munkájával segítse a 2008 és 2010 közötti időszakra szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégia végrehajtását, és konkrét lépéseket kezdeményezzen a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében. Ezen lépések fő irányvonalai egyrészt a jogérvényesítés hatékonyabbá tétele, a jogérvényesítésben közreműködő szervek oktatása, másrészt pedig a hamis termékek iránti kereslet csökkentése érdekében a lakossági felvilágosítás, tudatosságnövelés. További információ a HENT-ről a www.hamisitasellen.hu honlapon.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő