Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2010. Április 29. 07:35, csütörtök | Belföld
Forrás: Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

Televíziós reklámfilmben figyelmeztetnek a hamis gyógyszerek veszélyeire

Televíziós reklámfilmben figyelmeztetnek a hamis gyógyszerek veszélyeire

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) reklámfilmmel hívja fel a közvélemény figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire. A hamis gyógyszerek egyre elterjedtebbek az európai és a magyar piacon is, fogyasztásuk pedig súlyos

 

Halálfejjé állnak össze a hamis gyógyszerek a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület április 28-tól főműsoridőben sugárzott reklámfilmjében. Az ijesztgetés nem túlzó, hiszen a bizonytalan eredetű, nem legális forrásból származó gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A HENT fontosnak tartja, hogy minden magyar fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy sokat kockáztatnak azzal, ha interneten, piacokon, utcán vagy klubokban vesznek receptköteles gyógyszert vagy egyéb gyógykészítményt.

 

- Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. A problémát fokozza, hogy az internetes piacnak köszönhetően a hamisítók már közvetlenül is el tudják érni a fogyasztókat. Ennek köszönhetően ma már a hamis gyógyszerek 90 százalékát az interneten adják el, ahol a kereskedők az életmódgyógyszerektől kezdve az antibiotikumon át a legkülönfélébb készítményeket kínálják - mondja Székely Krisztina, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője.

 

Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. A jelentés szerint Nyugat-Európában a fogyasztók évente mintegy 10,5 milliárd eurót költenek olyan receptköteles gyógyszerekre, amelyeket illegális forrásból, elsősorban az interneten keresztül orvosi ajánlás és recept nélkül szereznek be.

 

 

A HENT reklámfilmje megtekinthető a http://www.hamisgyogyszer.hu/ honlapon, ahol számos egyéb fontos információ is megtalálható a hamis gyógyszerek veszélyeiről.

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testületről:

 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni hatékony fellépés érdekében életre hívott koordinatív testület. Tagjai a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó feladatkörrel rendelkező állami szervek, illetve a szellemi tulajdon védelmében érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői. Feladata, hogy munkájával segítse a 2008 és 2010 közötti időszakra szóló Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégia végrehajtását, és konkrét lépéseket kezdeményezzen a szellemi tulajdonjogok megsértésének visszaszorítása érdekében. Ezen lépések fő irányvonalai egyrészt a jogérvényesítés hatékonyabbá tétele, a jogérvényesítésben közreműködő szervek oktatása, másrészt pedig a hamis termékek iránti kereslet csökkentése érdekében a lakossági felvilágosítás, tudatosságnövelés. További információ a HENT-ről a www.hamisitasellen.hu honlapon.

 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 11:00, péntek | Belföld

Tetőzik a kánikula

Pénteken tetőzik a hőség - írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Július 01. 10:09, péntek | Belföld

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

2022. Július 01. 08:45, péntek | Belföld

Orbán: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2022. Július 01. 08:00, péntek | Belföld

Szombaton 41 strandon indul a Mozdulj Balaton!

Idén 34 Balaton-parti település 41 strandja csatlakozott a szombaton startoló Mozdulj Balaton! szabadidősport-rendezvénysorozathoz, melynek során ingyenes, szervezett sportlehetőségekkel várják az érdeklődőket