Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Február 28. 15:40, kedd | Helyi
Forrás: gyor.hu

„Teljes gázzal” működik a közösségi közlekedés új utastájékoztató rendszere

„Teljes gázzal” működik a közösségi közlekedés új utastájékoztató rendszere

Egy autóbuszos próbakörrel zárult a győri közösségi közlekedés fejlesztését célzó projekt, amelyen bemutatták az új utastájékoztató rendszert is.

A vakok és gyengén látók egy távirányító segítségével tudják aktiválni a hangos utastájékoztatást.

A most lezárult projekt során több mint száz helyi járatú buszba építették be a különböző technikai eszközöket, amelyek segítségével az utazók képes és hangos tájékoztatást kapnak a következő megállóról, átszállási lehetőségekről. 24 megállóba úgynevezett totemoszlopokat is telepítettek, amelyek kijelzik a járatszámot, a célállomást és a járat várható érkezési idejét is.

Húsz darab éjjel-nappal működő jegykiadó automatát is az utasok szolgálatába állítottak, amelyeknél készpénz mellett bankkártyával is lehet fizetni. A város öt útkereszteződésében zöldút-kérő berendezés segíti a buszok gyorsabb haladását.

Borkai Zsolt polgármester a február 28-i projektzáró rendezvényen hangsúlyozta, nem volt zökkenőmentes az az út, amelynek most a végére értünk. Hozzátette azonban, hogy a végeredmény viszont huszonegyedik századi, amely hozzájárul az utasok komfortosabb utazásához, és a buszos közlekedést is vonzóbbá teheti, összességében tehát hozzájárulhat a közösségi közlekedés fenntarthatóságához.

Pócza Mihály a Kisalföld Volán Zrt vezérigazgatója kifejtette, a projekt kezdete 2008-ra nyúlik vissza. Az út hosszú volt, de megérte a sok munka, mert egy olyan komplex rendszer épült ki, amely a győriek és a hozzánk érkezők tájékozódását szolgálja, de az egész ágazat jövőjére is jótékony hatással lehet.

A rendezvényen a polgármester és a vezérigazgató 150 darab rádiós távvezérlőt, úgynevezett vak gombot adott át a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesületének. Vannak olyan időszakok ugyanis, amikor a buszmegállókban lévő totemek nem adnak hangos, csak képi tájékoztatást, hogy azzal ne zavarják a lakókat. A kis készülék segítségével azonban aktiválni lehet a hangos szolgáltatást, ami tulajdonképpen úgy működik mint egy távirányító.

A Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kisalföld Volán Zrt. által megvalósult, „Győr Megyei Jogú Város közösségi autóbusz-közlekedésének átalakítása” című projekt teljes költségvetése 563 millió forint volt, amelyből a nyertes konzorcium 56 millió forint saját erőt biztosított az NYDOP-3.2.1/B támogatási konstrukcióban megvalósult fejlesztéshez.

A projekt két részre különült: a korszerű utastájékoztató rendszer kiépítését a Synergon Rendszeringetrátor Kft. végezte, míg a jegykiadó automatákat a Systrans Rendszerintegrátor Kft telepítette..

A rendszerrel Győr olyan nyugat-európai nagyvárosokhoz csatlakozott, mint London, Párizs vagy Graz. A tömegközlekedés modernizálása az autók számának folyamatos növekedése miatt indokolt, megbízhatóbb, kényelmesebb autóbuszközlekedéssel megállítható a tömegközlekedést használók számának csökkenése, illetve jó esetben megfordítható ez a tendencia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.