Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Január 09. 13:22, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Teljes káoszt okozott a londoni metrósztrájk

Teljes káoszt okozott a londoni metrósztrájk

A várakozásoknak megfelelően teljes felfordulást okozott hétfőn a londoni metróhálózat alkalmazottainak előző este kezdődött huszonnégy órás sztrájkja,

amellyel a szakszervezetek a metróállomások jegypénztárainak bezárása és a leépítések ellen tiltakoznak.

A közlekedési dolgozókat képviselő két szakszervezet, az RMT és a TSSA hétfő estig hirdette meg az akciót, de a forgalom várhatóan csak kedd reggelre áll helyre.
A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) adatai szerint a 402 kilométeres londoni metró 270 állomásából hétfőn 114 zárva maradt, és további 75 állomáson a szerelvények nem álltak meg. A hálózat tizenkét fővonalából néhány részlegesen működött ugyan, de a legforgalmasabb belvárosi szakaszokon hétfőn gyakorlatilag nem volt metróforgalom.

A sztrájk a napi átlagos utasszám alapján több mint négymillió londonit érint. Csak a londoni City pénzügyi központjába naponta 350 ezren utaznak tömegközlekedési eszközökkel, óriási többségük metróval.

A TfL 150 metrópótló autóbuszt állított forgalomba hétfőn, köztük több régi, nyitott hátsó peronú klasszikus Routemaster modellt, amelyeket manapság már csak városnéző körutakra használnak. A buszközlekedést is akadályozta azonban a jelentősen megnövekedett autóforgalom, és a belvárosba vezető útvonalakon reménytelennek tűnő torlódások alakultak ki.

A legnagyobb forgalmú londoni vasúti és metrócsomópontot, Clapham Junction állomást - ahol évente 30 millió utas fordul meg - hétfőn a sürgősségi szolgálatoknak evakuálniuk kellett a felgyülemlett óriási tömeg miatt.
A munkáltató és a szakszervezetek közötti vita tárgya az, hogy a TfL az elmúlt években a legtöbb londoni metróállomáson bezárta a jegypénztárakat, azzal az indokkal, hogy az elektronikus bérletek bevezetése óta e pénztárakat szinte már senki nem használta jegyvásárlásra.
A szakszervezeti adatok szerint a metróhálózat állomásainak alkalmazottai közül eddig 838-at bocsátottak el.
A cég évi 50 millió font (18 milliárd forint) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A pénztárbezárási programot Boris Johnson, London előző polgármestere, a konzervatív párti brit kormány jelenlegi külügyminisztere indította el.
Utódja, a munkáspárti Sadiq Khan, akit tavaly választottak London polgármesterévé, elrendelte a pénztárak bezárásának utólagos hatásvizsgálatát, és az erről december elején kiadott jelentés "komoly problémákat" állapított meg, de a pénzárak újbóli kinyitását a jelentést készítő szakértők sem javasolták.

Sadiq Khan hétfőn a BBC rádiónak nyilatkozva "teljesen szükségtelennek" nevezte a metrósztrájkot. Kijelentette: a nézeteltéréseket a tárgyalóasztal mellett lehet a leghatékonyabban megoldani.
Címkék: london, metrósztrájk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg