Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Június 06. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

Teljes kapacitáson a szivattyúk a Győr megyében áradó vizeknél

Teljes kapacitáson a szivattyúk a Győr megyében áradó vizeknél

Folyik az uszadékok eltávolítása, a szivattyúk üzemeltetése, a területek bejárása és az elöntött területek nagyságának felmérése. Időjárás előrej

Jellemző vízállások:

A Duna Passaunál stagnál, az Inn apadása ugyan folyamatos volt, de a Felső-Duna még lassan emelkedik, de ez további áradást az alsó szakaszon várhatóan nem okoz. Az előrejelzés alapján estétől Passau már apadni fog. A folyó a tetőzés után Ybbs alatt a vártnál is intenzívebben apad, Kienstock térségében már csak 5600 m3/s. A magyar Duna szakaszon a vízszint emelkedése kissé lelassult a Rajkánál átadott vízhozam változása miatt.

A tegnap kiadott előrejelzés a tetőző értékek tekintetében érdemben nem módosult.

rvíz:

A Dunán kialakult árhullám és a hidrológiai előrejelzés alapján a következő fokozatváltások történnek:

Mai napon 10.00 órától az Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán a II. fokú készültséget III. fokúra módosult.

Mai napon 12.00 órától a Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán valamint a Vének-Dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz teljes hosszán a II. fokú készültség helyett III. fok, a Dunaremete-Rajkai árvízvédelmi szakasz Dunaremetei gátőrjárásán az I. fokú készültség helyett II. fok lép életbe.

Mai napon 18.00 órától a Mosoni-Duna - Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásán, a Győr-rpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi, és Rábapatonai gátőrjárásán, a Győr-Koroncói árvízvédelmi szakasz teljes hosszán és a Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi és a Rábaszentmiklósi gátőrjárásán az I. fokú készültség helyett a II. fok lép életbe.

Belvíz:

Rábai Szakaszmérnökség területén a Szany településen a Vág-Sárdos-Megág és a Sebes-Sobori belvízcsatornák térségében a nagy menyiségű csapadék miatt jelentős területek váltak vízborítottá. Szakembereink segítségével megállapítást nyert, hogy a két csatorna alkalmas a vizek befogadására, ezért az önkormányzat a tegnapi nap megkezdte a levezetőárkok tisztítását, a rossz állapotban lévő csőátereszek kibontását illetve a területekről a vizek levezetését.

A Bodonhelyi és a Rabkerti szivattyúálláson és az rpási, Gyirmóti és a Zsombékosi szivattyútelepeken a szivattyúk üzemelnek. A védekezés során a Rabkerti-tó melletti balparti depóniának magasítása történik.

Szigetközi Szakaszmérnökség területén a rendszer zsilipeivel vízkormányzási feladatok elvégzése történik. A Győrzámolyi, Bácsai és Szavai szivattyútelepek folyamatosan üzemelnek.

Hansági Szakaszmérnökség területén a Bősárkányi, Tárnokréti, Győrsövényházi, Mosonszentmiklósi, Börcsi és a Lesvári szivattyútelepek folyamatosan éjjel-nappali üzemmódban működnek a szükséges vízkormányzással.

Helyi vízkárelhárítás:

Cuhai Bakony-ér:

Bakonybánknál a tegnap levonuló árhullám 264 cm vízállással 16 órakor tetőzött. Az éjszaka folyamán erőteljes apadás volt tapasztalható az alsó szakasz kritikus vízállása és időjárási viszonyai miatt a vízfolyáson igazgatóságunk továbbra is folyamatos vízállásészlelő és jelentő szolgálatot biztosít. A vízállás reggelre 117 cm-re csökkent.

Mezőörsnél a hullott csapadék mennyiségéről és a mért vízállásokról a helyi polgármestert igazgatóságunk folyamatosan tájékoztatta. A mederből kilépett víz visszavezetését folytatták a helyi erők, amint az árhullám levonulása azt lehetővé tette. Semmilyen probléma nem merült fel a védekezés során.

Bőnynél a falut védő homokzsák gát" folyamatos fokozott figyelése mellett folyatódott az irányított vízeresztés. A Táncsics utcában a homokzsákokkal ideiglenesen kiépített védmű szükség szerinti megerősítését elvégeztük, továbbá megnyitottuk a gátat a Béke utcában a vízeresztés mennyiségének növelése érdekében. A figyelő szolgálat folyamatosan működik. A reggeli vízállás a mederben 277 cm volt. Napközben előbb a stagnáló, kissé emelkedő vízjárás fogja jellemezni a vízfolyást. A levonulási időket figyelembe véve számításaink szerint legkorábban a ma a délutáni óráktól folytatódhat tovább az apadás a településnél.

ltal-ér

Bánhidai Erőmű-tó vízszintje lassan apad.

Tatabánya Körforgalomnál az Erdész úti kijáratot lezárták. A vízszint a tegnapi nap folyamán stagnált, a Galla-patak apadásnak indult. A Tatai reg-tó további vízszint csökkenése érdekében zsilipeket továbbra is az érkező vízhozamok figyelembe vételével üzemeltetjük. Az reg-tó vízállása az elmúlt 24 óra alatt 180 cm-ről 170 cm-re csökkent. Tata belterületén a levezető medreket folyamatosan figyelemmel kísértük a nyitások során a belterület védelme érdekében.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.