Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 14. 07:30, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öten haltak meg a merényletben

Öten haltak meg a merényletben

Kedd este belehalt sérülésébe egy 17 hónapos kisgyerek, aki a liege-i ámokfutásban életveszélyes állapotba került.

Így a tragédiának öt halálos áldozata van. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123 - közölte a belgiumi város kórháza.

A sebesültek többségét egy buszmegállóban lévő esőbeálló széttört üvege sebesítette meg. Egy fején megsebesült, 20 éves fiatalember válságos állapotban van - közölték szintén kórházi források.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, akit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezethez tartozásért és vadkender-termesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Kézigránátokat dobott és géppisztolyból lövöldözött Liege egyik központi terén, a Szent Lamberten. A hatóságok közlése szerint a férfi - akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be - egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Az akció a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A mentők és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, a sebesültek ellátásához a szomszédos Hollandiából is hívtak segítséget. Danielle Reynders államügyész közlése szerint a merénylőn kívül egy 75 éves asszony, valamint egy 15 és egy 17 éves fiú vesztette életét.

Joelle Milquet belügyminiszter hangoztatta: nem terrorcselekményről van szó, hanem „egy drámai következményekkel járó, elszigetelt bűncselekményről”.

A lövöldözés színhelye, Liege egyik legforgalmasabb városrésze a történtek idején már ünnepi hangulatban volt. A tér mellett karácsonyi vásár is zajlik, de szerencsére a rossz időjárás miatt az üzletek keddi nyitása későbbre tolódott, így a merénylet idején kevesebben jártak arra a szokásosnál.

Helyszíni beszámolók szerint a környéket a robbantások után hosszú ideig pánik és káosz uralta. Még a kora esti órákban is a sokkos állapot volt jellemző a körzetre, de szélesebb értelemben az egész országra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.