Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2011. December 14. 07:30, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Öten haltak meg a merényletben

Öten haltak meg a merényletben

Kedd este belehalt sérülésébe egy 17 hónapos kisgyerek, aki a liege-i ámokfutásban életveszélyes állapotba került.

Így a tragédiának öt halálos áldozata van. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123 - közölte a belgiumi város kórháza.

A sebesültek többségét egy buszmegállóban lévő esőbeálló széttört üvege sebesítette meg. Egy fején megsebesült, 20 éves fiatalember válságos állapotban van - közölték szintén kórházi források.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, akit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezethez tartozásért és vadkender-termesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Kézigránátokat dobott és géppisztolyból lövöldözött Liege egyik központi terén, a Szent Lamberten. A hatóságok közlése szerint a férfi - akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be - egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Az akció a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A mentők és a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, a sebesültek ellátásához a szomszédos Hollandiából is hívtak segítséget. Danielle Reynders államügyész közlése szerint a merénylőn kívül egy 75 éves asszony, valamint egy 15 és egy 17 éves fiú vesztette életét.

Joelle Milquet belügyminiszter hangoztatta: nem terrorcselekményről van szó, hanem „egy drámai következményekkel járó, elszigetelt bűncselekményről”.

A lövöldözés színhelye, Liege egyik legforgalmasabb városrésze a történtek idején már ünnepi hangulatban volt. A tér mellett karácsonyi vásár is zajlik, de szerencsére a rossz időjárás miatt az üzletek keddi nyitása későbbre tolódott, így a merénylet idején kevesebben jártak arra a szokásosnál.

Helyszíni beszámolók szerint a környéket a robbantások után hosszú ideig pánik és káosz uralta. Még a kora esti órákban is a sokkos állapot volt jellemző a körzetre, de szélesebb értelemben az egész országra.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen

2022. Június 30. 07:00, csütörtök | Külföld

Az EU az ízesített, párologtatható dohánytermékek betiltását javasolja

Az Európai Bizottság az ízesített, párologtatható dohánytermékek uniós forgalmazásának betiltását javasolja - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.