Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Március 27. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tengeri élőlények kipusztulása várható

Tengeri élőlények kipusztulása várható

Ha a Földünk légkörének széndioxidszintje a jelenlegi ütemben növekszik, a középső krétakorhoz hasonlóan a tengeri élet tömeges kipusztulása várható a század végére.

Az ijesztő jóslat megfogalmazója egy osztrák geológus, bizonyos Michael Wagreich (a Bécsi Egyetem Geodinamikai és Üledéktani tanszékének munkatársa), akinek elméletét a Der Standard internetes kiadása tette közzé, a Sedimentary Geology című szaklapban megjelent cikkre hivatkozva. E szerint a középső krétakorban oxigénmentes, kénhidrogénes halálzónák uralták a tengerek nagy részét, amire az üledékek vizsgálatából következtettek a geológusok. Az oxigénmentes időszakokra a feketepala lerakódás utal, míg a vörös üledék az oxigéndús időszakra.

A kréta a földtörténeti középidőszak harmadik, utolsó része. Mintegy 146 millió évvel ezelőtt kezdődött és 65,5 millió évvel ezelőtt ért véget. Az akkori Földet az aránylag meleg éghajlat (a trópusi tenger felszínének hőmérséklete 42 fokos lehetett) és a magas tengerszint jellemezte. Az óceánokat és a tengereket mára kihalt tengeri hüllők, illetve alacsonyabb rendű élőlények népesítették be, a szárazföldet a dinoszauruszok uralták. Ebben az időben jelentek meg az emlősök és a madarak új csoportjai, s ekkor terjedtek el a zárvatermő növények.

Az üledékvizsgálatok szerint a krétakorban igen magas volt a bolygó légkörének széndioxid szintje (az iparosodás előtti időszak szintjének mintegy kettő-nyolcszorosa), aminek fő oka a fokozott vulkáni működés. Emiatt világszerte megszaporodtak az algák, kénhidrogén szabadult föl, amelynek következtében nem jutott több oxigén a tengerfenékre. A tengeri élőlények jó része elpusztult, és a tengerfenéken csak oxigénmentes, rothadó iszap maradt.

A geológusok szerint a légkör emberi tevékenység általi fokozatosan növekvő szintje 2070 körül éri el a krétakorra jellemző értéket. Ezért igencsak valószínű, hogy újból kialakulnak az akkori körülmények, főleg ha a globális fölmelegedés következtében elolvadnak a sarki jégtakarók.

Az eredeti, hosszabb cikk itt olvasható :http://www.mindennapi.hu/cikk/tudomany/oko-katasztrofa-tengeri-elolenyek-tomeges-kipusztulasa-varhato/2011-03-26/2210

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.