Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Augusztus 27. 19:42, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Terhesség alatt kerülje a tonhalat

Terhesség alatt kerülje a tonhalat

Míg bizonyos halak fogyasztása egészséges, hiszen tele vannak sovány fehérjével és omega3 zsírsavval, addig más halak veszélyes összetevőket tartalmazhatnak. A terhes nőknek éppen ezért kerülniük kellene mindenféle tonhalat annak magas higanytartalma miatt - figyelmeztet egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A tonhal nagymértékű fogyasztása terhesség alatt veszélyeztetheti a magzat növekedését és fejlődését. Összehasonlításképpen míg egy konzerv tonhal 60 mikrogramnyi higanyt tartalmaz, addig egy adag lazac csupán 2-t, míg egy adag kardhal már 150 mikrogramnyi káros anyaggal van tele.

Mivel a higany megemésztése az emberi szervezet számára viszonylag könnyű, ezért terhesség alatt gond nélkül átjut a placentán és bekerül a baba szervezetébe. Éppen ezért a szakértők már azoknak a nőknek is tanácsolják a tonhalak fogyasztásának kerülését, akik még csak tervezik a teherbe esést.

A tonhal mellett kerülendő a már említett kardhal és a szintén magas higanytartalmú cápa, a makrélarák és a tükörhal fogyasztása. A halaktól azonban nem kell végleg búcsút inteni, bátran fogyasztható babavárás idején is a tilápia, a lazac, a garnélarák, a szardínia, a tintahal és az osztriga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.