Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2014. December 19. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Terhességi toxémiához vezethet a trombózishajlam

Terhességi toxémiához vezethet a trombózishajlam

Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor. Hogy miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a várandósság időszakát, arról Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője beszélt.

A várandós nők rettegett kórképe: preeclampsia
A preeclamsia, avagy a terhességi toxémia a várandósság egyik legrettegettebb szövődménye. A 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magas vérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Az állapotot a megnövekedett vérnyomásérték mellett a vizeletben nagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje jellemzi (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . A probléma leggyakrabban a 20. terhességi hét után jelentkezik. A preeeclampia-t egyéb eltérések is kísérhetnek, pl. a vesefunkció romlása, lábdagadás, illetve a májfunkció romlása. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.

Trombózishajlammal megnő az esély
A terhesség során a kismama véralvadási rendszerében komoly változások következnek be, megakadályozva ezzel a komolyabb vérzéseket. A várandósság egy egészséges nő életében is megnöveli a trombózis esélyét, és amennyiben az illető trombofíliás – azaz megnövekedett trombózishajlama van-, a vérrögösödés valószínűsége megsokszorozódik, ráadásul vetéléseket is okozhat.

Azonban azt sem árt tudni, hogy az olyan állapotok, mint a súlyosabb öröklött trombózis késség, pl. homozigóta Leiden mutáció, illetve az autóimmun betegségek közül az antifoszfolipid szindróma nem csupán a mélyvénás trombózis esélyét növeli meg sokszorosan, hanem a várandósság egyéb problémáiét, így a preeclampsia-jét is. Ennek oka, hogy a méhlepényt tápláló erekben vérrögök keletkeznek, elzárják azokat, így a lepény fejlődése megáll, vagy nagymértékben károsodik- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.

Kerülje el a bajt szűréssel
Hogy minimálisra csökkenthesse a terhesség során kialakuló problémák esélyét, érdemes még a családalapítás megkezdése előtt trombofília szűrésen részt venni. Továbbá fontos a terhes gondozás során a vizelet, vérkép, vérnyomás és testsúly gyarapodás paraméter változásait komolyan venni! Amennyiben a trombózis hajlam kivizsgálása során valamilyen véralvadási zavarra derül fény, ami egy egyszerű vérvételből megállapítható. Ha esetleg bebizonyosodik a trombofília ténye, akkor személyre szabott megelőző kezeléssel, és megfelelő életmóddal a baba és az anyuka is biztonságban töltheti a terhesség alatti és a szülést követő gyermekágyi időszakot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.