Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Július 29. 14:21, péntek | PR

Természetes élelmiszeripari eljárások a konyhában

Természetes élelmiszeripari eljárások a konyhában

A boltok polcairól könnyen beszerezhető késztermékek otthoni előállítása sokszor nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk.

Három olyan tartósító eljárást mutatunk, ami természetes alapanyagok használatával segít a kiegyensúlyozott étrend kialakításában.

A tartósítás előnyei
A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása és a változatos étrend kialakítása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A különböző feldolgozási módszerek segítségével a szezonális zöldség- és gyümölcsfélékhez egész évben hozzá juthatunk.

Napjainkban újra nagy népszerűségnek örvendnek a házi készítésű zöldségkészítmények, befőttek, lekvárok. Ha minőségi alapanyagok és természetes összetevők használatával készítjük őket, biztosíthatjuk a család változatos és kiegyensúlyozott táplálkozását. Arról nem is beszélve, hogy bátran büszkélkedhetünk majd a házi éléskamrával.

Tartósítás szárítással
A szárítást már őseink is használták az élelmiszerek hosszú tárolása érdekében. Minél kevesebb vizet tartalmaz egy étel, annál kevésbé romlékony. Ezért lehet hatékony tartósító eljárás a szárítás, mely során csökkentjük az élelmiszerek víztartalmát. Így készül például a csodás szárított paradicsom, a szárított fűszerek és a szárított zöldségeket tartalmazó kész levesporok, alapok és egyéb konyhai termékek is.

Tudtad?
Julius Maggi már az 1800-as évek végén felismerte, hogy a dolgozó nőknek nincs ideje hosszasan a konyhában főzőcskézni, ezért olyan minőségi élelmiszer készítése volt a célja, mely segítségével könnyen és gyorsan készül el a vacsora. Ezek voltak az első egyperces leves alapok. 1912-ben a Nestlé vásárolta fel a vállalkozást, és azóta fejleszti és bővíti a szárításos eljárással készült termék kínálatot.

Befőzés
A magas hőmérsékleten történő tartósítási technológiák hatására a szabad szemmel nem látható, romlást okozó mikrobák elpusztulnak. A megfelelő csírátlanítás miatt fontos, hogy kellő ideig és megfelelő hőmérsékleten történjen a hőkezelés. A kelleténél tovább azonban nem szabad főzni az alapanyagokat, mivel a gyümölcsök számos hasznos összetevőjének (vitaminoknak, színanyagoknak) a mennyisége hő hatására csökken.

Tippek befőzéshez:
• A megfelelő hőkezelésen átesett készítmények tartósítószer nélkül is eltarthatóak.
• A kiegyensúlyozott táplálkozás és egészségünk érdekében javasolt minél kevesebb cukorral, vagy akár cukor nélkül eltenni a gyümölcsöket.
• Az alaposan megtisztított, felforralt gyümölcsök a száraz dunszt után sokáig eltarthatók, magas cukortartalom nélkül is.
• Nem feltétlenül kell nagy mennyiségben gondolkozni. Egy pár üveg befőtt, padlizsánkrém vagy ajvár elkészítése nem is olyan megterhelő, mint gondolnánk.
• Lekvárkészítéskor nyugodtan kísérletezzünk az ízekkel. Egy-egy különleges gyümölcs kombináció, vagy zöldfűszer hozzáadása igazán különleges ízhatást eredményez.
• A legpraktikusabb, ha dunsztoljuk az üvegeket. Ez annyit tesz, hogy gondosan becsomagolva - ládában takarók között vagy papírba csomagolva zárt ládában - lassan hagyjuk csak kihűlni az üvegeket.
• Még nagyobb büszkeség, ha az így készült portékát szépen díszített, felcímkézett, üvegekben tároljuk.
• Egy szépen becsomagolt házi finomság még ajándéknak is kiváló.


Fagyos hangulatban
Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt tartósító eljárás a fagyasztás. Húsok és zöldségek hosszan tartó tárolására egyaránt alkalmas. A fagyasztva tárolt zöldségek ráadásul kifejezetten jól megőrzik vitamin és tápanyag tartalmukat, így ez is egy olyan módszer, mely a kiegyensúlyozott táplálkozást támogatja.

Tippek fagyasztáshoz:
• Kedvenc alapanyagainkat mindenképp szerezzük be nagyobb mennyiségben, amikor szezonjuk van. Mélyhűtve az év bármely szakában elővehetjük.
• Takarékoskodni is segít ez az eljárás, hiszen akkor tudjuk megvenni az élelmiszert, amikor kedvező áron kapható.
• Mindig kis adagokban fagyasszunk le mindent, hiszen olvadás után mindent fel kell használnunk, visszafagyasztani nem szabad!
• Hosszan megőrzi az állagát a mák, a dió lefagyasztva.
• Fűszereket is tehetünk el így, például petrezselymet vagy kaprot.
• Van pár élelmiszer, amit érdemes mindig aranytartalékként fagyasztva is eltenni, ilyen egy darab sajt, egy doboz leveles tészta, vagy egy kis csomag szeletelt kenyér.
• Ne felejtsük el felcímkézni a fagyasztott élelmiszert. Hiába hisszük, hogy forma vagy csomagolás alapján emlékezni fogunk, nem így lesz. A papírboltban kapható öntapadós kiváló erre a célra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 10:32, szombat | PR

A fénykép előhívás korszerű, kreatív lehetőségei

A fotózás igen gazdag történelemre tekint vissza, a képek előhívásának lehetőségei azonban legalább annyit fejlődtek, mint rögzítési módjaik.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal

2024. Július 05. 13:34, péntek | PR

K&H: a csalók a vakáció alatt is célba vehetik a gyerekeket

a biztonságos bankolás alapelveit épp úgy el kell sajátítani, mint a közlekedését