Városlista
2023. szeptember 23, szombat - Tekla

Hírek

2012. Július 05. 14:27, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Terrorgyanú miatt őrizetben vettek hat embert Londonban

Terrorgyanú miatt őrizetben vettek hat embert Londonban

Terrorcselekmények előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek hat embert csütörtökön Londonban. Birmingham közelében pedig fegyveres rendőrök menekítették ki egy autóbusz utasait, miután bejelentés érkezett az egyik utas "gyanús viselkedéséről".

A nagyszabású londoni akcióban a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres egységei vettek részt. A gyanúsítottakat - akik közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 29 éves - kelet-, illetve nyugat-londoni helyszíneken fogták el.
Egy esetben a Scotland Yard rendőrei elektromos sokkoló eszközt vetettek be, de a rendőrségi közlemény szerint az érintett őrizetes nem szorult orvosi ellátásra.
A rendőrség közölte azt is, hogy az őrizetbe vételek nyomán összesen nyolc londoni lakásban és egy üzlethelyiségben kezdődött házkutatás a 2000-ben kelt terrorizmusellenes törvény alapján.
Az akció kiterjedtségét jelzi, hogy az érintett ingatlanok London nyugati, északi és keleti negyedeiben vannak.
A Scotland Yard hangsúlyozta csütörtöki közleményében, hogy a rendőrségi rajtaütés nincs kapcsolatban a három hét múlva kezdődő londoni olimpiai játékokkal.
A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében mindazonáltal kijelentette, hogy "vonzó célpontot" kínálhat a terroristáknak a július 27-én kezdődő londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában - Mansion House - tartott június végi előadásában "kétségtelennek" nevezte, hogy egyes terrorhálózatok "fontolóra vették" támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonsági előkészületek már javában zajlanak, és az olimpia "nem lesz könnyű célpont".
Csütörtökön komoly biztonsági művelet zajlott Londontól északra, az egyik legforgalmasabb brit autópályán is, ahol felfegyverzett rendőri egységek evakuálták egy távolsági autóbusz utasait, miután hívás érkezett a helyi rendőrséghez, hogy az egyik utas "gyanúsan viselkedik".
A busz 48 utassal Prestonból tartott Londonba az M6-os autópályán, amikor az utasok jelezték a sofőrnek, hogy egyik utastársuk valamilyen folyadékot önt egy tartályba, amely ezután füstölni kezdett.
Az autóbusz, amely Birmingham közelében járt, lehúzódott a leállósávba, és a hatóságok az autópályát mindkét irányban lezárták. A helyszínre hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség és a tűzoltóság, nem sokkal később pedig a brit hadsereg vegyvédelmi ruhába öltözött szakértői is megjelentek, akik megkezdték a jármű átvizsgálását.
Csütörtökön kora délutánig nem hangzott el hivatalos tájékoztatás arról, hogy pontosan mi történt, és arról sem, hogy őrizetbe vettek-e bárkit.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

2023. Szeptember 19. 06:00, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz gazdaság helyreállt